2024. március 29., péntek

Élménydús szünidő

Három tábor zajlik a héten a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szervezésében

Hétfőtől szombatig újabb téli táborok kerülnek megrendezésre különböző korosztályú fiatalok számára a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ szervezésében. Délelőttönként a Dinoszaurusz-kutató expedíció táborban izgalmas programokkal kedveskednek minden 6–11 éves gyermeknek, akiket érdekel a kutatás és a dinoszauruszok rejtelmes világa. A résztvevőknek lehetőségük adódik meglesni a múlt óriásait ismeretterjesztő foglalkozásokon és játékokon keresztül. A lelkes kalandorokra és felfedezőkre kincskereső játékok és különféle kézműves foglalkozások várnak egész héten.

A Dinoszaurusz-kutató expedíció nevet viselő gyermektáborban közel ötvenen vesznek részt két csoportban. A kicsik hétfőn a dinoszauruszok kihalásáról hallhattak előadást Király Kitty antropológustól. Továbbá a dínótorna keretein belül Varga Bettina testnevelő tanárnővel megmozgatták az izmaikat, majd következett Farkas Róbert egyetemi tanár kézműves foglalkozása, ahol a gyerekek különböző képzőművészeti technikákkal készítettek dinoszauruszokat. A hétfői napot pedig kincskereséssel zárták Szabó Szabolcs tanár úrral, aki csoportversenyekre invitálta a gyerekeket. A keddi nap a kicsik agyaglenyomatokat készítettek Ozsvár Péterrel, majd ellátogattak a Szabadkai Városi Múzeum természettudományi osztályára is, ahol egy interaktív előadást is hallhattak.

Dínók készültek a kézműves foglalkozáson (Fotó: Molnár Edvárd)

Dínók készültek a kézműves foglalkozáson (Fotó: Molnár Edvárd)

Az informatikatáborra hétfőtől péntekig kerül sor, ahol két 8–11 éves gyerekekből álló csoport és egy 12–14 éves korosztályú csoport nyerhet betekintést a mesterséges intelligencia (AI) világába, Vörös Csaba informatikatanár vezetésével. Mind a három csoportban tizenhat gyermek vesz részt. A foglalkozások ezúttal a mesterséges intelligencia és a gépi tanulás témáját ölelik fel, ahol a fiatal informatikusok megismerkedtek az intelligencia és a gépi tanulás fogalmával, olyan eszközökkel, amelyeket a későbbiekben fel tudnak majd használni. Olyan programokat igyekeznek létrehozni, ahol egy gép, egy program megpróbálja felismerni a színeket, és ez alapján hoz döntést. A fiatalabb korcsoport szín- és arcfelismeréssel, míg az idősebb csoport objektum-felismeréssel kapcsolatos programokat ismer meg, illetve készít a hét folyamán.

Szintén hétfőtől péntekig kerül megrendezésre a kamasztábor is a természetes életmód és környezettudatosság jegyében, megannyi tartalmas és változatos programmal egybekötve. A téli életmód táborban színes előadásokon és kirándulásokon keresztül igyekeznek a gyerekek megválaszolni a kérdést: hogyan és mennyivel tudnak hozzájárulni viselkedésükkel és szokásaikkal környezetük tudatos megóvásához. A Természetes életmóddal az egészségért és a környezetért elnevezésű kamasztáborban több mint tíz tanuló vesz részt. Az első napon a táborlakók a fekete berkenye (vagy ismertebb nevén arónia) felhasználási módjaival ismerkedhettek meg, sőt meg is kóstolhatták a száz százalékban természetes módon ebből a növényből nyert szörpöt is Keller Iván vállalkozó/termesztő jóvoltából. Ezt követően a magyarkanizsai Sarnyai Csaba a Tisza menti élővilágról, a folyók ökoszisztémájáról és a környezettudatosságról beszélt a diákoknak. A késő délutáni foglalkozást pedig Mészáros Anikó vezette, akinek segítségével a fiatalok természetes alapanyagokból készítettek fürdősót, valamint testápoló krémet, amit természetesen haza is vihettek a gyerekek. Tegnap a biokertészet praktikáiba is betekintést nyerhettek a fiatalok, majd a magyarországi Zichy Viktor a biciklitúrákról és a hegymászásról tartott előadást. A nap zárásaként pedig a magyarkanizsai Recka üzlet képviselőjének Az ötletek az eldobható, egyszer használatos tárgyak kiváltására című előadását is meghallgatták a részvevők, majd újrahasznosított anyagokból varrhattak különböző dolgokat. A táborban szerdán a kis diákok ellátogatnak a zentaörsi (dušanovói) Varjúfészek tanyára, ahol bemutatják nekik az ottani életet egy kis előadással összekötve.

A szabadkai hétéves Muhi Levente már sokszor vett részt a VM4K által szervezett táborokban.

– Eddig mind a két nap tetszett. Kirándultunk, kézműveskedtünk és megismertük a dínókat, amiket nagyon szeretek. Van itt pár ismerősöm, de újakat is megismertem – hallottuk Leventétől.

A szabadkai nyolcéves Telečki Lúcia azért vesz részt a dinoszaurusz táborban, mert eddig csak jó tapasztalatai voltak mindegyikkel kapcsolatban, amelyiken eddig részt vett.

– Nagyon tetszik ez a tábor, főleg az agyagozás része volt a legjobb. Sokat tanulunk a dínókról és voltunk múzeumban is. Sok ismerősöm van itt, de összebarátkoztam másokkal is. Nagyon jól érzem magam, és máskor is szeretnék visszatérni – mesélte Lúcia. Dulić Dunja is élvezi a foglalkozást, azt, hogy korabeli gyerekek társaságában van.

Nyitókép: Molnár Edvárd