2024. május 5., vasárnap
CÍMLAPTÖRTÉNET

A régi slágerek és az újabb zeneszámok találkozója

Az utóbbi évek legerősebb mezőnyében bizonyíthattak a fiatal énekesek

A temerini Tini és Ifjúsági Vetélkedő több mint harminc éve kutatja a térség tehetségeit. A zenei fesztivál egy évvel ezelőtt ünnepelte harmincadik évfordulóját. Az idén pedig már a negyedik évtizedet kezdte meg azzal a huszonkét fiatal versenyzővel, akik nagy lelkesedéssel készültek a fesztiválra. A vetélkedő országunk egyetlen magyar nyelvű könnyűzenei rendezvénye, amely a fiatal tehetségeknek nyújt lehetőséget a bemutatkozásra, megmérettetésre és tapasztalatszerzésre. A nyáron meghirdetett pályázatra Vajdaság számos településéről jelentkeztek fiatalok. A szeptemberi meghallgatásokon három dalt énekeltek. A szakzsűri tanácsait figyelembe véve derült fény arra, hogy melyik zeneszám lesz az, amellyel a döntőbe versenybeszállhatnak. Ez alkalommal a tini kategóriában 14, az ifjúsági kategóriában pedig 8 fiatal mérte össze tehetségét és rátermettségét. Mindenki nagy szorgalommal készült a versenyre, amit egy két hónapos intenzív próbafolyamat előzött meg. A versenyzőknek szakemberek segítettek elsajátítani azokat a technikákat, amelyek nélkülözhetetlenek egy kitűnő előadáshoz.

Gőz László és Morvai Melinda (Ótos András felvétele)

Gőz László és Morvai Melinda (Ótos András felvétele)

A fiatalokkal főként Gőz László, a Tini szervezője, és Morvai Melinda, a fellépőket kísérő Freakfancy zenekar énekesnője foglalkozott.

Gőz László: – A zenekar stúdiójában több alkalommal is próbálhattak a gyerekek. Mi segítettünk a fiataloknak a helyes kiejtésben, magát az előadásmódot, a mozgást is megtanítottuk nekik. A versenyt megelőző két hónap egy izgalmas utazás volt számunkra is. A fellépők látványosan fejlődtek, szinte mindent magukba szívtak, amit mi igyekeztünk kézzel-lábbal és verejtékkel elmagyarázni nekik. Ezeket a tapasztalatokat a gyerekek magukkal viszik, és a továbbiakban is hasznosítani tudják.

A zsűri, dr. Vitkay Kucsera Ágota egyetemi tanár és operaénekes, Erős Ervin zeneszerző és zenész, Szerda Árpád zenész, előadó és Óvári Dániel zenész, énekes a helyes kiejtést, az interpretációt, azaz az előadásmódot, és a tiszta énekhangokat figyelembe véve értékelte a fesztivál versenyzőit.

Szerda Árpád (Ótos András felvétele)

Szerda Árpád (Ótos András felvétele)

Szerda Árpád: – Minden évben nagyon erős a felhozatal, az idei évre ez hatványozottan igaz. Nagyon nehéz feladat elé állítottak minket az énekesek. Nagyon sok szempontot kellett egyeztetnünk és felvonultatnunk, hogy végül meg tudjuk hozni a helyes döntést. Van, amikor ez kicsit könnyebb, van amikor egyértelmű, de van amikor ez egy kicsit nehezebb. Az idén tényleg nagyon nehéz dolgunk volt. Tehetséges gyerekek és fiatalok jelentkeztek, akik nagyon sokat fejlődtek a próbák során. Leginkább a kiejtésekkel szokott probléma lenni és azzal, hogy sokan most vannak először színpadon. Akik először állnak közönség előtt, ők egy kicsit félénkebbek, és egy kicsit nehezebben mozdulnak meg a színpadon. Őket arra szoktuk bátorítani, hogy járják be a színpadot, és merjenek mozogni, táncolni.

A tini kategóriában 14 fiatal vetélkedett az első helyezésért. A győztes végül a topolyai Kovács Nemes Kata lett. A 16 éves fiatal lány Radics Gigi az Úgy fáj című dalát énekelte.

Kovács Nemes Kata (Ótos András felvétele)

Kovács Nemes Kata (Ótos András felvétele)

Kovács Nemes Kata: – Első alkalommal veszek részt a fesztiválon. Színész légkörben nőttem fel. Mindenem a színészet, a szereplés, illetve a színpad. Régebben édesanyám és édesapám is szerepelt musicalekben, ezeket a dalokat pedig közösen énekelgettük. Valójában kicsi korom óta utánoztam mindent, amit a televízióban láttam, és ami megtetszett. Már akkor megfogott az éneklés, és a szerelem azóta is tart.

Mi vezetett el a Tinire?

– Ez egy óriási lehetőség. Nagyon ki szerettem volna próbálni magamat színpadon élesben, nézők előtt. Még mindig alig hiszem el, hogy engem találtak a legjobbnak a kategóriában. A zsűri nehezen hozhatott döntést, mivel mindenki kihozta magából a maximumot. Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki biztatott és segített a felkészülésben. Maga a fesztivál egy kitűnő alkalom arra, hogy a fiatalok barátkozzanak a színpaddal.

Miért erre a dalra esett a választásod?

– A zsűritagokkal közösen választottuk ki ezt a dalt. Az audícióra három dalt vittem, azok közül pedig erre esett a választás. Nagyon szeretem ezt a dalt, mivel jól ismerem, ezért át tudtam élni, és ezt az érzést igyekeztem a közönségnek is átadni. Már maga a próbafolyamat is egy nagyon jó tapasztalatszerzés volt. Felhívták a figyelmünket a hibákra, majd ezeket együtt korrigáltuk. Jó hangulatban telt el a közös munka. Hatalmas élmény volt profi zenészekkel együttműködni. Mindenki kitett magáért. Felejthetetlen élmény volt egy ilyen nagy közönség előtt fellépni. Mikor betöltöm azt a kort, hogy indulhatok az idősebb kategóriában is, mindenképpen vissza fogok jönni, és ismét megmérettetem az énektudásom.

Az ifjúsági kategóriában a zsűri döntése szerint a törzsudvarnoki Gúth Emília bizonyult a legjobbnak. A 21 éves versenyzőnek Tóth GabiElég volt című zeneszámával sikerült nyernie.

Gúth Emília (Ótos András felvétele)

Gúth Emília (Ótos András felvétele)

Gúth Emília: – Hatéves korom óta énekelek. Az évek során változott a stílusom. Először népdalokkal kezdtem foglalkozni, de beláttam, hogy az nem az én műfajom. Utána a pop és a rock világában találtam meg magam. A Tinin már hatodszor veszek részt. Azt gondolom, az évek során nagyon sokat fejlődött a rendezvény. Az utóbbi időben nagyon sokat foglalkoznak a versenyzőkkel, ami mindenképpen egy pozitív dolog. Sokan itt találkoznak először a színpaddal. Első alkalommal énekelnek zenekar kíséretében, ezért nagy segítséget jelentenek a versenyt megelőző próbák, hogy otthonosabban mozoghassunk ebben a világban.

Mi az oka, hogy Tóth Gabi közkedvelt dalával léptél fel?

– Őszintén, be szerettem volna bizonyítani Tóth Gabinak, hogy képes vagyok elénekelni ezt a dalt. Részt vettem a Sztárban Sztár műsorában, ahol ő volt a mentorom, de a középdöntőben kiestem. Nagyon büszke vagyok magamra, hogy sikerült. Sok munka áll mögötte, de megérte.

A továbbiakban is szeretnél énekléssel foglalkozni? Milyen céljaid vannak a későbbiekben?

– Mindenképpen folytatni szeretném teljes erővel, hogy minél távolabbra jussak az éneklés terén. Most saját lemez kiadására készülök. Nagyon bízom benne, hogy összeállnak a csillagok, és sikerül majd megvalósítanom a céljaimat.

Varga Flórián, a Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület elnöke és a fesztivál főszervezője szerint az utóbbi évek legerősebb mezőnyében bizonyíthattak a fiatalok.

Varga Flórián (Ótos András felvétele)

Varga Flórián (Ótos András felvétele)

Varga Flórián: – Soha nem voltunk még ennyire elégedettek, mint az idén. Az egész fesztivál nagyon sikeres volt. A technikai részleg, a színpad, a hangminőség is javult az idén. Több közönségünk volt, mint ahogy szokott lenni, valamint a televízióban és a világhálón is szép számban követtek bennünket. Mindenben tudtunk kicsit előrelépni és ez nagy örömünkre szolgál. Ezen a rendezvényen találkoznak a régi magyar slágerek és az újabb zeneszámok. Minden évben széles repertoárból választanak a fiatalok, tehát nem elcsépelt zeneszámok hangzanak el. Egy igazi élmény volt nézni a fiatal versenyzőket, hiszen színvonalas produkciókat nyújtottak.

Az idén újdonságnak számított, hogy a zsűri minden produkció után rövid értékelést mondott.

– Nem mindig sikerült olyan választékosan elmondani az értékelést, hogy az jól hangozzon. Ugyanakkor úgy gondolom, sokat hozzáadott az estéhez. Segített az énekesnek is, és a közönség is meghallgathatta a szakemberek véleményét.

Nyitókép: Kovács Nemes Kata (Ótos András felvétele)