2024. április 26., péntek

Fergeteges koncertek Péterváradon

Világsztárokkal és a szerbiai könnyűzenei élet jeles képviselőivel búcsúztatta Újvidék a 2022-es évet

A tartományi székváros, mint Európa kulturális fővárosa, nemcsak az óévtől, hanem a nagy megtiszteltetést és rengeteg lehetőséget adó címtől is búcsúzik a még folyamatban lévő Doček 2023 programsorozattal. Ennek jegyében szilveszterkor, ugyanúgy mint egy évvel ezelőtt, most is Pétervárad óvárosának utcácskái adtak helyet a szilveszteri szabadtéri koncertsorozatnak.

Boris Vlastelica, a Repetitor frontembere... (Fotó: Diósi Árpád)

Boris Vlastelica, a Repetitor frontembere... (Fotó: Diósi Árpád)

...és Ana-Marija Cupin basszusgitáros és énekes (Fotó: Diósi Árpád)

...és Ana-Marija Cupin basszusgitáros és énekes (Fotó: Diósi Árpád)

A koncertprogramot este kilenc órakor a Belgrádi kapunál felállított nagyszínpadon a szlovén Perpetum Jazzile kórus nyitotta meg, és capella műfajban (hangszerkíséret nélkül) adott elő híres könnyűzenei dalokat. A koncertet óriási érdeklődés fogadta, és mire megnyílt a másik két színpad, addigra szinte megtelt a péterváradi óváros. Hihetetlen nagy tömeg várta tíz órakor a bristoli Stereo MC's hip-hop/elektronikus dance együttes koncertjét, amely visszatérő zenekarnak számít Szerbiában, hiszen már az EXIT fesztiválon és Belgrádban is fellépett. A fura brit formáció már a ’80-as évek közepe óta jelen van, zenéjüket leginkább a funk, az elektro és a hiphop, valamint a rap keveréke határozza meg. Az együttes debütalbuma 1989-ben jelent meg 33-45-78 címmel, az áttörést pedig az 1992-ben kiadott Connected hozta meg számára. Sikerei csúcsán, 1994-ben a legjobb brit együttessé választották. Nick Hallam, művésznevén The Head ikonikus repülőgép-szerelő kezeslábasában kitett magáért, a tömeg egy emberként táncolt a dalaira. Ezzel egy időben az alternatív zenei kisszínpadon az újvidéki Monohrom zenekar melegítette be a hálás közönséget. A 2016-ban megalakult zenekarra a 90-es évek britpopja, a 2000-es évek indie rockja és a 60 évek rock'n'rollja volt hatással.

Branislav Babić „Kebra” (Fotó: Diósi Árpád)

Branislav Babić „Kebra” (Fotó: Diósi Árpád)

Kosheen (Fotó: Diósi Árpád)

Kosheen (Fotó: Diósi Árpád)

Sian Evans, a Kosheen énekesnője (Fotó: Diósi Árpád)

Sian Evans, a Kosheen énekesnője (Fotó: Diósi Árpád)

Az est sztárfellépője a Kosheen brit trip-hop, drum and bass és rock együttes volt. A szintén Bristolból érkezett zenekar akkora emberáradatot vonzott Péterváradra, hogy szinte lehetetlen volt átbotorkálni a másik két színpad valamelyikére. A háromtagú Kosheen eredetileg 1999-ben alakult meg, de az első nagylemezük (Resist) csak 2001-ben látott napvilágot. Ezzel viszont azonnal be is robbantak a köztudatba, és olyan kultikus, mai napig népszerű slágerek kerültek az albumra mint a Hide U vagy a Catch. Azóta még négy albumot készítettek, és bár akadtak slágerek is szép számmal, igazából az első lemez sikerét már nem tudták felülmúlni. Ettől függetlenül maradandót alkottak az elektronikus szcénában, és ha valahol elhangzik egy Kosheen-dal, garantált a tánc.

Monohrom (Fotó: Diósi Árpád)

Monohrom (Fotó: Diósi Árpád)

Perpetum Jazzile kórus (Fotó: Diósi Árpád)

Perpetum Jazzile kórus (Fotó: Diósi Árpád)

Stereo MC's  (Fotó: Diósi Árpád)

Stereo MC's (Fotó: Diósi Árpád)

A másik két színpadon két belgrádi együttes, a közepes színpadon Mimi Mercedez hip-hop előadó, az alternatív/rock színpadon pedig a Repetitor köszöntötte az új esztendőt a szilveszterezőkkel. A belgrádi rockzenekar fellépése volt talán a legemlékezetesebb, ugyanolyan sokan várták őket, mint a sztárfellépőket. A zenekart 2005-ben alapította Boris Vlastelica gitáros és énekes, valamint Milena Milutinović dobos, akikhez hamarosan Ana-Marija Cupin basszusgitáros és énekes is csatlakozott. A négy stúdióalbummal büszkélkedő belgrádi garázs rock/post-punk trió, félreismerhetetlen mély, gyomorból jövő ösztönös és érzelmekkel teli, ugyanakkor sötét és mocskos, stoner-rockra hajazó dalaival vezette át tomboló közönségét az új évbe, sőt éjfélkor nem számolt vissza, hanem a tűzijáték kezdetén még energikusabb és vadabb tempóra kapcsolt, a rajongók legnagyobb örömére. A teljesen felajzott bulizókat ezt követően a kultikus újvidéki Obojeni program szórakoztatta tovább. Az 1980-ban megalapított zenekar a szerb alternatív rock szcéna talán egyik legismertebb és legjelentősebb zenekara. A nyolc stúdióalbumot kiadott zenekar védjegye Branislav Babić „Kebra” félreismerhetetlen hangja és éneklési stílusa. Amikor hajnali kettőkor befejezték a koncertet, a helyszínen lévők csalódottan vették tudomásul, hogy véget ért a szilveszter. Igaz, a nagyszínpadon DJ Biesmans még pörgette a lemezeket, de Pétervárad szép lassan megnyugodott és kiürült.

The Head ikonikus repülőgép-szerelő kezeslábasában (Fotó: Diósi Árpád)

The Head ikonikus repülőgép-szerelő kezeslábasában (Fotó: Diósi Árpád)

Nyitókép: ...és Ana-Marija Cupin basszusgitáros és énekes (Fotó: Diósi Árpád)