2024. április 27., szombat

Zajos évbúcsúztató

Több házibuli és otthoni tűzijáték

Zentán több százan búcsúztatták a 2022-es óévet vendéglátóipari létesítményekben, de még többen voltak azok, akik úgymond saját szervezésben, kisebb-nagyobb baráti társaságban töltötték a legbolondabb éjszakát szilveszter napján. Régen kiment már divatból Zentán a köztéri, a városháza előtti parkban-téren szervezett zenés közösségi óévbúcsúztató, amikor is a polgármester és neje lejtette az első táncot, a bécsi keringőt az éjféli óraütés jelére. Újév első perceiben majdhogynem kihalt volt a városháza előtti tér.

A szerény díszkivilágítás mellett a petárdák velőtrázó, kutyakergető zaja verte fel a csendet. Szerencsére ezúttal a megrögzött, főleg suttyó kölykökből álló robbantgatókból mintha kevesebben gyülekeztek volna a központi parkban. Tavaly még fél tucat rendőr vigyázott tisztes távolságból, a Szent István-kápolna sarkánál figyelték a petárdadobálókat. Idén a Fő téren már nem mutatkoztak, legalábbis nyílt színen nem lehetett látni az ügyeletes járőrt.

A néhány éve még hagyományosnak számító éjféli tűzijáték is elmaradt a spórolás jegyében, mint ahogyan több városban, Szabadkán és máshol is lemondtak a színes, zajos látványosságról. Nem úgy a „magánszektorban”, a város különböző pontjain 10–20 méterre felröppenő színes tűzrakéták világították be az éjszakai eget. Akinek módjában állt, saját maga és társasága szórakoztatására ládaszámra gyújtotta be a röppentyűket és a rakétákat.

A városi ebek a sorozatos robbanásoktól halálfélelmükben, hacsak tehették, ha megkegyelmezett nekik a gazdi, bekéredzkedtek a lakásába, házába. Szilveszter napja a négylábú házi kedvencek számára az év legnehezebb, legfélelmetesebb napja. De még nincs vége, hamarosan lesz még egy karácsony és újév januárban.

Nyitókép: Az újév első perceiben vidám fiatalokból álló társaságokkal lehetett találkozni (Fotó: Gergely József)