2024. április 25., csütörtök

Az idén tiszta, jövőre iható

Nagybecskereki beruházások és tervek

A megengedettnél magasabb arzéntartalma miatt 2004 óta tilos Nagybecskereken a vezetékes víz emberi szükségletre való használata. Számos próbálkozás ellenére a város legnagyobb kommunális problémája az óta is megoldatlan. Simo Salapura polgármester szerint a megoldás most láthatáron van és a legújabb beruházó, az egyesült arab emírségekbeli Metito társaság képes ennek a feladatnak a megvalósítására.

A bánáti város első embere évértékelőjében hangsúlyozta, hogy az önkormányzat legfontosabb feladata az ivóvízellátás megoldása lesz. Ezt két fázisban tervezik: a meglévő vízgyár felújításával még az idén megfelelő tisztaságú víz kerül majd a vezetékbe, jövőre pedig már az emberi szükségletekre is használható – tehát arzénmentes – csapvizet biztosítanak a nagybecskereki háztartásoknak. Optimizmusát a polgármester arra alapozza, hogy az arabokat államközi megállapodás kötelezi, és ha nem teljesítik a szerződésben vállaltakat, akkor 18 millió eurót veszítenek. Elmondása szerint az önkormányzat jóváhagyta az építési engedélyeket és az arab társaság Begej Voter név alatt bejegyzett szerbiai vállalata nekikezdhet a munkához.

Simo Salapura, Becskerek polgármestere (Kecskés István felvétele)

Simo Salapura, Becskerek polgármestere (Kecskés István felvétele)

Ahhoz, hogy tiszta és egészséges ivóvíz jusson a háztartásokba, le kell cserélni a több mint fél évszázados vízvezetéket. Ez tavaly már meg is történt a város néhány helyi közösségében és a munkálatokat az idén is folytatják. Egyébként a Metito társaságra bízták a szennyvíztisztító berendezés kiépítését, ami a tervek szerint az idén szintén elkezdődik.

A másik nagy kommunális beruházás az immár 40 éve épülő kerülőút utolsó szakaszának a munkálatai lesznek. A két körforgalom és a Nagybecskerek és Pancsova közötti vasút áthidalását felölelő szakasz 3,7 kilométeres lesz. A polgármester szerint két éven belül teljesen elkészül a kerülőút is.

Az idénre tervezett beruházások között szerepel a városi szemétlerakó szanálása, ezeket a munkálatokat a pancsovai Eko maber cég szintén az idén kezdi el, valamint a városi stadion építésének a folytatása, ami a tartomány támogatásával történik. Ugyanakkor bizonytalan a Belgrád–Nagybecskerek–Újvidék autóút építésének a kezdete, amit eredetileg 2022 elejére jelentettek be. A polgármester magyarázata szerint a beruházásról nem mondtak le, de a globális világgazdasági válság, illetve az energia drágulása okozza a késést.

Nyitókép: A vízgyárban (még) nincsenek munkálatok (Kecskés István felvétele)