2024. március 29., péntek

A szemkápráztatás művészete

James Cameron: Avatar – A víz útja

Túlzás nélkül állítható, hogy James Cameron tizenhárom évvel ezelőtt bemutatott Avatar című játékfilmje a mozizás történetének egyik mérföldköve. Az Oscar-díjas kanadai rendező ugyanis alkotását olyan újszerű 3D-s technológiával készítette el, amellyel a nézőket egy addig soha nem látott vizuális élménnyel kápráztatta el. Nem is csoda, hogy James Cameron ezzel a filmjével megelőzte korábbi bevételi rekordját, melyet még a Titanickal állított fel. Az Avatar ugyanis átlépte az addig elképzelhetetlen 2 milliárd dolláros álomhatárt. Ennek ellenére a nézők és a kritikusok közül már akkor sokan megjegyezték, hogy a látványvilággal ellentétben a film cselekménye egyáltalán nem annyira forradalmi és eredeti, sokkal inkább a Farkasokkal táncolóban vagy a Pocahontasban látott, sokszor elmesélt történet újracsomagolása csupán. Hozzá is tették: hogy ha James Cameron a vizualitás mellett a történetmesélés terén is valami egyedi megalkotására törekedett volna, akkor az Avatar akár valódi kultuszfilmmé válhatott volna. Mindettől függetlenül az Avatar tizenhárom évvel ezelőtt nyújtott látványának az emléke a mai napig nem halványult. Ehhez arra is szükség volt, hogy az Avatar bemutatása óta nem sok filmrendező vette a fáradtságot, hogy a James Cameron filmjéhez hasonló vizuális élménnyel ajándékozza meg a nézőt. A tizenhárom év alatt született 3D-s filmek többségén érezhető, hogy csak azért forgatták ezzel a technikával, hogy valamivel több pénzt tudjanak kérni a mozibelépőkért. Ez alól talán csak a Gravitáció, a Pi élete és néhány Marvel-film képez kivételt. Így nem csoda, hogy James Cameron több, mint egy évtized után visszatért és immár az Avatar második, A víz útja címet viselő részével mutatja meg ismét, mit is jelent az a szó, hogy látvány.

Az első részben Pandóra őserdeit, a második részben óceánjait ismerhetjük meg (Képforrás: ign.com)

Az első részben Pandóra őserdeit, a második részben óceánjait ismerhetjük meg (Képforrás: ign.com)

A víz útjának cselekménye több évvel az első rész történései után játszódik. Főhőseink Jake Sully (Sam Worthington) és Neytiri (Zoe Saldana) családot alapítottak. Született két fiuk és egy lányuk. Emellett ők nevelik Grace (Sigourney Weaver) na’vi testében rejtélyes módon fogant gyermekét is, valamint maguk mellé vettek egy embergyermeket is, aki az emberek pandórai kivonulása során ott maradt. Az Ég Népe azonban nem nyugodott bele a na’viktól elszenvedett vereségbe, hanem nagyobb haderővel és pusztítóbb fegyverekkel tér vissza Pandórára. Ezzel egy még elkeseredettebb háború kezdődik el a két faj között. Jake Sully, családját féltve, úgy dönt, nem harcol tovább, hanem Neytirivel és gyermekeivel együtt elhagyja az Omaticaya törzset és az óceánok zátonyain élő Metkayina törzs tagjainál keres menedéket. Jake Sullyra közben egy avatárokból álló kommandós egység vadászik. Az elszánt orgyilkos csapatot a halottnak hitt Quaritch ezredes (Stephen Lang) vezeti, aki egy na’vi testben kap új esélyt arra, hogy bosszút álljon Sullyn.

Az Avatar második része elképesztő látványvilággal rendelkezik (Képforrás: imdb.com)

Az Avatar második része elképesztő látványvilággal rendelkezik (Képforrás: imdb.com)

Természetesen az Avatar második részével kapcsolatban, ahogy az első rész esetében is, először a látványvilágról kell szólni. És bizony nem mondhatunk mást, mint hogy ezt a filmet nagy vásznon, azt is a lehető legszélesebben kell megnézni, ugyanis James Cameron, ha másban nem is, de a vizuális effektusok területén túlszárnyalta tizenhárom évvel ezelőtti alkotását. Az akkor bemutatott új 3D-s technológiát a rendező most a 48 képkocka/másodperc képkockasebességet biztosító (a hagyományos 24 képkocka/másodperces sebesség helyett) HFR (high frame rate) formátummal fokozta. E technológia egyébként nem új keletű, már A Hobbit-trilógiában is alkalmazták, de az nem terjedt el a filmgyártásban. Cameron viszont most teljes egészében a nézők szolgálatába állította. Egyébként azt, hogy mennyire ritkán alkalmazott eljárásról van szó, jól mutatják azok a Japánból érkező hírek, melyek szerint a gyorsabb képkockasebesség több helyi mozi vetítőrendszerét is tönkretette. A filmet megnézve minden néző megbizonyosodhat róla, hogy Cameron nem pusztán azért alkalmazta a HFR-t, hogy filmjének mozijegyei drágábbak legyenek. Az egész film cselekménye annak van alárendelve, hogy elképesztő látványvilágot varázsoljon a néző elé. Ezúttal pedig nem Pandora őserdejében barangolhatunk, hanem az óceánjaiban merülhetünk el, amelyeket legalább olyan érdekes és részletesen kidolgozott lények népesítenek be, mint amilyenek az első rész erdőlakói voltak. A vízi jelenetek ilyen szintű kidolgozottságán érződik, hogy James Cameron rendezői munkássága mellett figyelemre méltó óceánkutatói múlttal is rendelkezik.

Neytirinek és Jake Sullynak a második részben is fegyvert kell ragadnia (Képforrás: imdb.com)

Neytirinek és Jake Sullynak a második részben is fegyvert kell ragadnia (Képforrás: imdb.com)

A film cselekményéről kapcsolatban szintén az mondható el, mint az első Avatar-filmmel kapcsolatban, vagyis hogy a látványvilággal ellentétben közel sem olyan forradalmi. Pedig a második résszel kapcsolatban a nézőknek joggal lehettek nagy elvárásaik, hiszen James Cameron közismert arról, hogy kitűnő filmfolytatásokat tud készíteni. Elég, ha csak a Terminator 2: Az ítélet napja vagy A bolygó neve: Halál (Aliens) című filmekre gondolunk, amelyek sok tekintetben meghaladták az első részek minőségét. A víz útja azonban jóformán az első rész történetvezetését követné végig. Hőseink itt is egy új környezetbe kerülnek, amelyhez rövid időn belül meg kell tanulniuk alkalmazkodni. Természetesen ez olyannyira jól sikerül nekik, hogy végül még a helyiektől is rátermettebbeknek és ügyesebbnek bizonyulnak. Az elsajátított készségeket pedig természetesen a finálé nagy csatájában és végső leszámolásaiban kell alkalmazniuk. Persze a második rész is tartogat újdonságokat. Legszembetűnőbb talán az, ahogy az alkotók az első részben megismert pozitív és negatív hősöket most már igyekeznek árnyalni. Az eddig kedves és gondoskodó Neytiri például a sorozatosan átélt tragédiák hatására lassan egy bosszúszomjas, kegyetlen harcossá válik. A főgonosz szerepét betöltő Quaritch ezredes pedig immár nem pusztán egy lelketlen gyilkológépként jelenik meg, hanem érző emberi lénykényt.

A második rész évekkel az első rész után játszódik (Képforrás: nytimes.com)

A második rész évekkel az első rész után játszódik (Képforrás: nytimes.com)

Összegezve elmondhatjuk, hogy az első részéhez hasonlóan az Avatar második része sem egy korszakalkotó mestermű. Ez is inkább csak egy nagyszabású látványfilm, annak viszont elsőrangú. Egy olyan alkotásról van szó, amely nagyon ritkán látott vizuális élményt nyújt a nézőnek. Olyat, amelyet televízión, számítógépen, de még 2D-s felbontású mozikban sem láthatunk. Egy ilyen élményt pedig kár lenne kihagyni. Annál is inkább, mert a hírek szerint 2024-ben érkezik a folytatás, és James Cameron további Avatar-filmeket is tervez.