2024. április 26., péntek
SZÓFIGYELŐ

Rendfelszedő

A rendfelszedő melléknév olyan szerkezetre, kocsira, pótkocsira utal, amely a learatott, a többé-kevésbé egyenes vonalban lekaszált, levágott szénának, szalmának és más takarmánynak a felszedésére szolgál: Gyűjtőkocsiját a kocsi elé szerelt rendfelszedő szerkezettel alkalmazza szénagyűjtésre. – Elkészítették az ország legelső rendfelszedő és kocsirakó gépét. – E területen legérdekesebb Tischler Márton rendfelszedő és petrencéző gépe. – A Mezőgazdasági Gépjavító Vállalat megkezdte a rendfelszedő és petrencerakó gép gyártását. – Ezt a munkafolyamatot rendfelszedő szerkezettel ellátott kombájnok segítségével végzik. – A rendfelszedés történhet rendfelszedő kocsival vagy rendfelszedő petrencézővel. – A rendeket rendfelszedő berendezéssel ellátott pótkocsival szedjük fel. – A furcsa formájú valami a rendfelszedő gép tömörítő hengerének meghajtója. – A menetsebességet (...) a Hamster kocsi rendfelszedő szerkezetének terhelése határozza meg. – Megkezdjük a Hamster rendfelszedő önrakodó pótkocsi gyártását.
Főnévként is előfordul a rendfelszedő: A kombájn szalmagyűjtő kocsiját átalakították rendfelszedővé. – A kombájn vágószerkezetének helyére szerelt rendfelszedővel az eddigieknél nagyobb teljesítménnyel lehet elcsépelni. – Nem vethetjük el a rendfelszedő gyártását az öntödei létszámhiány miatt. – A művelet elvégzésére bármilyen típusú rendfelszedővel ellátott gabonakombájn alkalmas. – Az egytengelyes kocsik elterjedését a rendfelszedők alkalmazása nagymértékben elősegítette. – A szecskázógép lucernabetakarításban rendfelszedővel dolgozik. – Különösen balesetveszélyes hely a rendfelszedő, a csiga, valamint a villásadagoló.
Ebben a jelentésben főleg a XX. század második felében használták ezt a szót, a század első felében és a XXI. században ritkábban fordul elő. Manapság gyakran más gépezetnek (például bálázónak) a részeként vagy tartozékaként szerepel.
A bálázók leginkább közepes nagyságú rend felszedésére és bálázására alkalmasak. A haladási sebességüket oly módon kell megválasztani, hogy a rendfelszedő ne tömődjön el, a sebesség nem haladhatja meg az óránkénti 8 kilométert. A kardántengely forgási sebessége a haladási sebességtől függetlenül rendszerint percenként 540 fordulat. A fordulatszám csökkentése eltömődéshez illetve a bálázó károsodásához vezet. A bálázót úgy tervezték és építették meg, hogy alkotó elemei ellensúlyozva legyenek, és ennek eredményeképp minimális legyen a rezgés, kisebb az erőigény, egyúttal pedig az alkatrészek is kevésbé kopnak. A felszedő rúgói nem érinthetik a talajt. A rendfelszedő tengelykapcsolójának az a fő feladata, hogy nehéz munkakörülmények között óvja a rendfelszedőt.

Nyitókép: Getty Images

Nyitókép: Getty Images