2024. április 26., péntek

Gyorsan és hatékonyan

Tegnap gázvezeték-átkötő munkálatokat végeztek Szabadkán – Nem maradnak gázszolgáltatás nélkül a város fogyasztói

Ahogy korábban napilapunk is beszámolt róla, nemrégiben az Építési, Közlekedési és Infrastrukturális Minisztérium Szabadka Város Önkormányzatával közösen, annak érdekében, hogy felgyorsítsák a Belgrád–Budapest gyorsvasút Újvidék–Szabadka–államhatár szakaszának megépítését, arra utasította a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalatot és a kivitelező NS Builder vállalatot, hogy végezzék el a gázvezeték-átkötő munkálatokat Szabadkán. Az eredeti tervek szerint e munkálatok miatt hétfőn, karácsony másnapján, 6 és 24 óra között szünetelt volna a gázszolgáltatás a város területén. A tegnapi nap folyamán az átkötést elvégezték, de a fogyasztók Szabadkán nem, csak Palicson és Radanovácon maradtak ideiglenesen gázszolgáltatás nélkül.

Horvát Tímea és Kern Imre a munkálatok helyszínén (Patyi Szilárd felvétele)

Horvát Tímea és Kern Imre a munkálatok helyszínén (Patyi Szilárd felvétele)

Az átkötési munkálatok egyik helyszínét tegnap Kern Imre, Szabadka alpolgármestere és Horvát Tímea, a Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat igazgatója is megtekintette. A helyszínen megtartott sajtótájékoztatón az alpolgármester részletesen elmagyarázta, hogy miért volt szükség a munkálatok elvégzésére, és hogy eközben végül miért nem volt szükség az előrejelzett gázszolgáltatói korlátozásra.

– Két héttel ezelőtt a gyorsvasúttal kapcsolatban volt egy megbeszélés Aleksandar Vučić köztársasági elnök úr és a kínai kivitelezők között, amelyen elhangzott, hogy fel kell gyorsítani a gyorsvasút kivitelezésének munkálatait. Ennek egyik kulcsfontosságú pontja a Szabadkán áthaladó vasúti szakasz. Két évvel ezelőtt született meg az az ötlet, hogy mivel a régi gázvezeték közvetlenül az új vasútvonal lábánál helyezkedik el, a gázvezetéket ki kell onnan helyezni. Mindezt úgy sikerült megtennünk, hogy Szabadka a vasút terhére, valójában egy csaknem négy kilométeres új gázvezetéket kapott. Ennek az új gázvezetéknek a kiépítése megtörtént a nyár és az ősz folyamán. Ma pedig a régi és az új gázvezetékeket kötöttük össze. Az eredeti elképzelés szerint néhány héttel ezelőtt még úgy volt, hogy ezek az összekötő munkálatok hat napot vesznek igénybe. Nekünk viszont sikerült megbeszélnünk a kivitelezővel, hogy mindezt egy nap alatt végezzék el. A régi és az új vezeték összekötése hat helyen történt meg. Néhány napja mi már tudtuk azt is, hogy van lehetőség arra is, hogy ez alatt az idő alatt a város területén ne szüneteljen a gázszolgáltatás. Kivételt csak Palics és Radanovac képezte. Mi ezt a hírt nem mertük bejelenteni, mert úgy gondoltuk, hogy sokkal rosszabb a polgároknak, ha ezt megtesszük, és aztán valamilyen okból mégis megszűnik a gázszolgáltatás, mintha a bejelentés ellenére azt tapasztalják, hogy van gáz a háztartásokban. A munkálatok miatt egyébként a városban csak az ipari gázszolgáltatás szünetelt. Ez jó hír a fogyasztók számára, valamint az is, hogy az időjárás is kedvezett a munkálatok elvégzésére. Szóval minden a kezünkre játszott, hogy az összeköttetést ilyen gyorsan el tudjuk végezni, ezzel is segítve a vasút építésének felgyorsítását – mondta Kern Imre, és hozzátette, hogy az előzetes megbeszélések szerint az átkötő munkálatokat a téli időszakban kellett elvégezniük, és nem volt más megoldás, mint hogy azt a karácsonyi ünnepek alatt tegyék meg.

Horvát Tímea a sajtó képviselőihez szólva köszönetet mondott a gázművek technikai osztály munkatársainak, hogy lehetővé tették azt, hogy a város ne maradjon gázellátás nélkül. Kiemelte, hogy ennek érdekében, ők már hajnali 3 órától mérések és biztonsági vizsgálatokat sorát végeztek el. Emellett a kivitelezőnek is megköszönte, hogy rövid idő alatt, biztonságos és hatékony munkát végzett Szabadkán.

Nyitókép: A régi és az új vezeték összekötése hat helyen történt meg (Patyi Szilárd felvétele)