2024. április 26., péntek

Tematikus nap az iskolában

A magyarkanizsai diákok az energiaválságról tanulhattak

A Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpontban pénteken tematikus napot tartottak, melyet szemmel láthatóan nagyon élveztek a diákok. Egy határon átnyúló pályázatban vált lehetségessé ez, melynek célja, hogy a diákok megismerkedjenek a fenntartható társadalom, fejlődés, gazdaság, a fenntartható világ kihívásaival. Mindezt rengeteg kreatív játék, projekt, verseny, témanap és sok-sok ötlet megvalósításával érik el. Ebben a projektben, amely a 4 FOR FUTURE nevet viseli, részt vesz a Miskolci Szakképzési Centrum Berzeviczy Gergely Technikum, a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum, a Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola, a Természetjáró Egyesület, Magyarkanizsa és a budapesti TIT Kossuth Klub Egyesület.

A fenntartható világ a jelenkor egyik legégetőbb problémájává válik. Ahhoz, hogy a jövő generációi számára is biztosított legyen a fenntartható fejlődés, a jelenben kell felismernünk, és rendszerszemléletű összefüggéseiben beavatkozási pontokat találnunk ahhoz, hogy ezt a hosszú távú célt biztosítsuk. Kutatnunk kell, értelmeznünk kell, látnunk kell, tanulnunk és tanítanunk kell. A ma diákjai a holnap döntéshozói. Meggyőződésünk, hogy a fiatalok gondolkodásmódjának támogató fejlesztésével elérhetjük, hogy generációs szemléletváltás valósuljon meg a körükben – hangsúlyozták a pedagógusok.

Ezúttal a magyarkanizsai diákokat arra ösztönözték, hogy a szakmai területhez köthető ismereteket elsajátítsák, logikai összefüggéseket tárjanak fel a tematikus nap témaköre és a fenntarthatóság elvei között, megfelelő biztonsággal használják a szakmai kifejezéseket.

Először is ökohíradót vetítettek a diákoknak napindítóként, majd Bajusz Koncz Ágnes tanárnő figyelemfelkeltő adatokat mutatott be a téma kapcsán, ezáltal is kezdeményezve a tanulói aktivitást. Szimulációs gyakorlatokat is tartottak, melyek a fenntartható fejlődési célok ellentmondásaira hívták fel a figyelmet. Az önkormányzattól is érkezett vendég Kónya Róbert személyében, és a fenntarthatósági krízist is szemléltették interaktív módon. Tematikus minikutatás zajlott az interneten, és ökokvíz is szerepelt a programban, sőt a plakátpályázatukra érkezett alkotások kiállítása is folyamatos volt. A nap ökomozival zárult.

A tematikus nap megszervezésének célja elsődlegesen az iskola diákságának érzékenyítése volt, bevonni őket a feladatok megoldásába, általános értékszemléletet biztosítani a környezeti problémák megértése tárgyában. Ezzel összefüggésben céljuk az is, hogy a hétköznapokba is átültessék az elsajátított tudásanyagot.