2024. április 26., péntek

Üvegbe zárt egészség

A régmúlt idők háziasszonyainak receptje alapján készülnek a lekvárok Adán

Napjainkban a cukorbetegség sokkal több embert érint, mint gondolnánk. A felgyorsult világ magával hozta a felgyorsult étkezési szokásokat és ezáltal az egészségtelen, illetve hosszú távon a meglehetősen káros élelmiszerek fogyasztását. A Zentai Gazdanapokon igyekeztem olyan kézműves termékek készítőivel beszélgetni, akik az egészséget szem előtt tartva mindenmentes ételeket készítenek. A Dédi Stelázsija termékei már első ránézésre is ilyennek tűntek. Az adai Kiss Mária másodszor vett részt a környékbeli kézművesek részére meghirdetett kirakodóvásáron, elmondása szerint évről évre nagyobb az érdeklődés a cukormentes termékek iránt, sajnálatos módon annak köszönhetően, hogy egyre többen szenvednek cukorbetegségben már egészen kisgyermekkorban is. A kínálatában lekvárok és likőrök találhatóak, amelyek teljesen cukor- és tartósítószer-mentesen készülnek a kezei alatt. A likőrök valójában tinktúrák fűszerrel, hiszen ha hőkezelt a csipkebogyó, akkor már veszít a C-vitamin-tartalmából, ilyen formában pedig nem.

– Több éve készítek cukormentes termékeket, a nagymamámtól tanultam mindezt. Amikor sajnos egy idős ember elhalálozik, én mindig a receptes könyveket tartom meg tőle, így volt ez a nagymamámnál is. Ő egy egyszerű háziasszony volt, aki mind a nyolc gyermekének igyekezett megteremteni az élelmet. Ezért az általa készített lekvárok mind olyan gyümölcsökből készültek, amelyek a ház körül teremnek. Többnyire én is ezeket készítem el, a csipkebogyót, a kökényt és az almát. A nagymamám cukorbeteg volt, és én is az vagyok, így nem volt kérdés, hogy folytatom a jól bevált hagyományt. Teljes mértékben cukormentesek a termékeim, nincs bennük semmi tartósítószer, ahogyan a régiek készítették, úgy készítem el én is. Emellett készítettem almát dióval sütve, ez a régi idők finomsága, főként az ünnepek táján, így most ez is megtalálható a kínálatomban – mondta Kiss Mária, a Dédi Stelázsija kézműves termékek készítője.

Az ünnepekkor még inkább megnő az érdeklődés ezek iránt a termékek iránt, mivel sokan szeretnének effajta házi készítésű különlegességgel kedveskedni szeretteiknek. A gondosan és ízlésesen becsomagolt termékekről kétségkívül mindenkinek a nagymamája stelázsija jut eszébe, így szívet melengetve és egészséget zárva üvegjeibe adja tovább Kiss Mária a régmúlt idők háziasszonyainak titkát.

Nyitókép: Gulyás Réka felvétele