2024. április 23., kedd

A tücsök és a hangya Topolyán

Alkoss te is! – Díjkiosztó és gyermekrajz-kiállításmegnyitó a múzeumban

Több mint 450 alkotás érkezett a Topolya Község Múzeuma és a Mézeskalács gyermeklap közös, Alkoss te is! című rajzpályázatára. A munkákat óvodásoktól és alsós általános iskolásoktól várták, a téma pedig a Tücsök és a hangya című mese volt. A díjakat hétfőn este adták át a topolyai múzeum emeleti termeiben, ahol Csernik Attila életmű-kiállítása látható.

A hegedülő tücsök és a szorgos hangya történetét nagyon kreatívan vitték papírra a gyerekek, sok jó illusztráció született. A munkákat Bolyos Szenti Lilla képzőművész, Jovičić Hella iparművész és Móricz Ildikó grafikusművész értékelte. A huszonnyolc díjazott munkát kiállították a múzeum gyermekillusztrációkat bemutató termében.

Az Agart című Csernik Attila-kiállítás részeként február 8-áig tekinthetők meg a díjazott munkák a topolyai múzeumban (Herceg Elizabetta felvétele)

Az Agart című Csernik Attila-kiállítás részeként február 8-áig tekinthetők meg a díjazott munkák a topolyai múzeumban (Herceg Elizabetta felvétele)

Csernik Attila tücsköt és hangyát ábrázoló rajza a topolyai grafikusművész életmű-kiállításának készítése közben került elő, ez ihlette a témát – árulta el VastagGazsó Hargita főmuzeológus.

– Csernik Attila gyermekirodalom-illusztrációit nézegetve kezünkbe került egy rajza egy tücsökkel és egy hangyával, a hátulján pedig ez állt: La Fontaine: A tücsök és a hangya. Így jött az ötlet, hogy a gyerekeknek ezt a szöveget adjuk fel feladatként, hogy elolvasva mi az, amit szívesen illusztrálnának belőle. Ősszel indult a pályázat, és 451 gyereket mozgatott meg a felhívás. Rajzok érkeztek Szabadkától Belgrádig sok településről. Az ovisok közül 62-en, az alsósok közül 389-en pályáztak. Felkértük zsűrinek Móricz Ildikó grafikusművészt, akinek a műveit már ismerhetik a gyerekek, ugyanis most ő készíti a Mézeskalács címlapját. Ő ezeket az alkotásokat felajánlotta a nyerteseknek, úgyhogy mindenki kapott egyet. Bolyos Szenti Lilla képzőművész, aki rajztanárként sok időt tölt gyerekek között is, felajánlott illusztrációkat. Egy iparművészt is meghívtunk a csapatba, Jovičić Hella a saját gyermekeit terelgeti a rajzolás szép mezsgyéjén. Ő a szerb nyelvű könyveket ajánlotta fel a nyerteseknek. Köszönjük még további támogatóinknak az ajándékokat: a Mézeskalácsnak, amelynek a szerkesztője, Török Erna adta át a legjobbaknak járó jutalmat. Emellett Gazsó Sándor, a debreceni Graph-Art könyvkiadó vajdasági képviselője is felajánlott 25 könyvet, és természetesen a múzeum is rejtett el tárgyakat a csomagokba – ismertette Vastag Gazsó Hargita.

A díjazottak csoportképe (Herceg Elizabetta felvétele)

A díjazottak csoportképe (Herceg Elizabetta felvétele)

Az Agart című Csernik Attila-kiállítás részeként február 8-áig tekinthetők meg a díjazott munkák a topolyai múzeumban.

Nyitókép: A díjakat Török Erna és Móricz Ildikó adta át (Herceg Elizabetta felvétele)