2024. április 26., péntek

A gyógykezeléssel nem lehet várni

Az általános orvosi rendelőkbe tervezik visszaállítani a szakorvosi ellátást

Ezek után már nemcsak minden hónap első öt napjában lehet időpontot kérni a szakorvosi vizsgálatra, hanem a hónap bármely napján meg lehet ezt tenni, és a betegség gyógykezelését minél hamarabb meg lehet kezdeni –, jelentette be Mirsad Đerlek, az egészségügyi minisztérium államtitkára.

– Eddig 1-je és 5-e között lehetett időpontot foglalni a szakorvosi vizsgálatra, azt gondolom, hogy a páciens, aki 10-e és 15-e között fordult emiatt az orvoshoz, nagymértékben veszélybe került az egészsége, sőt az élete is. Ezen változtatni szeretnénk. A választott orvos állapítja meg ezek után is, hogy a páciensnek van-e szüksége szakorvosi vizsgálatra, azzal, hogy erre a kórházaknak és klinikai központoknak lehetőséget kell nyújtaniuk – emelte ki az államtitkár a Szerbiai Rádió és Televízió műsorában. Hozzátette, hogy a választott orvos döntésével nem szabad visszaélni, ugyanakkor nincs helye a páciens kívánságainak sem.

Đerlek kiemelte, az általános orvosi rendelőknek vissza kell kapniuk eredeti rendeltetésüket, ezért a minisztérium azon dolgozik, hogy ezekben a rendelőkben visszaállítsa a szakorvosi szolgálatokat, illetve a diagnosztikát is.

– Biztosak vagyunk abban, hogy jó tervezéssel és jó analízissel a primáris egészségügyi szinten, azaz az egészségházakban is meg tudjuk oldani a felmerülő problémák 60 százalékát, és ezzel tehermentesíthetnénk a szekundáris és terciális egészségügyi szinteket, vagyis a kórházakat és a klinikai-kórházi központokat – mondta. Rámutatott, első lépésként olyan analízisek visszaállítását tervezik, amelyekkel hatékonyabban megállapítható, hogy egy eset sürgős-e, vagy sem. Ezt a szűrővizsgálatokkal szemléltette.

– Például a prosztata (PSA) gyorsteszt azonnal kimutatja, hogy sürgősségi esetről van-e szó, vagy sem. A pajzsmirigyhormon vizsgálatánál sem kell hónapokat várni, hogy az endokrinológushoz látogassunk – mutatott rá az államtitkár.

Đerlek rámutatott, azok a páciensek akik nem tudnak időpontot kapni a szakorvosi vizsgálatra, panaszt tehetnek az egészségház igazgatójánál, az intézmény igazgatója felelős ugyanis azért, hogy minden páciens időponthoz jusson. A másik panaszcím maga az egészségügyi minisztérium.

Nyitókép: gor.medic.rs