2024. április 26., péntek

A szem tükrében

Kiállítás Csókán

Csókán a Művelődési Ház előcsarnokában csütörtökön megnyílt a Korponai Zsolt grafikáiból rendezett kiállítás. A csókai születésű, Szegeden élő hegedű szakos zenetanár szabadidejében autodidakta módon kezdett el foglalkozni rajzolással, a grafit-szén ceruzarajzok főleg portrékat ábrázolnak.

– Az általános iskolában kedveltem meg a rajzolást, de inkább a zenei pályát választottam. A zentai zeneiskola befejezése után Szegeden tanultam tovább hegedű szakon. Zenetanárként dolgozom, és szabadidőmben rajzolgatok. Portrékat, elképzelt és valós, ismerős személyek portréit próbálom megrajzolni. Sok az elképzelt, a fantáziámban létező személy a kiállított több mint negyven ceruzarajz között. Kemény és puha grafitceruzákat használok, olykor kombinálva szénceruzával. Van olyan rajz is, amelyet tollal készítettem. Főleg a magam szórakoztatására, kedvtelésből rajzolok. A tanítás után nagyon jó relaxáció az effajta alkotómunka. Próbálgatom a grafitceruzában rejlő lehetőségeket, mit tudok kihozni magamból. Néhány karikatúrát is kiállítottam a csókai Művelődési Házban. Korábban még nem tettem közszemlére, nem állítottam ki a rajzaimat nyilvánosan sehol. Úgy gondoltam, hogy szülővárosomban, Csókán mutatom meg először a nagyközönség előtt a munkáimat, talán elnyeri a közönség tetszését. A szem tükre címet adtam a kiállításnak. Ahogy mondani szokták, a szem a lélek tükre, minden ember szeme más, ablak egy másfajta univerzumba – mondta röviden a kiállítás megnyitóján Korponai Zsolt.

A kiállító édesapja, Korponai László is foglalkozik zenével, amatőr zenész, gitárjátékával, megzenésített versekkel és saját szerzeményével tette színesebbé a kiállításmegnyitót. 

Nyitókép: Korponai Zsolt a csókai kiállításmegnyitón (Fotó: Gergely József)