2024. április 23., kedd

Gimisnek lenni

Nyolcadikosokat láttak vendégül a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban

Az általános iskolák végzős tanulói nagy érdeklődést mutatnak a továbbtanulás iránt. Ehhez kapcsolódóan pénteken a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban nyolcadikosokat láttak vendégül, azokat, akik legsikeresebben szerepeltek a gimi kvízén. Ez a rendezvény tulajdonképpen díjátadó is volt, miközben a tanulók körülnézhettek az iskolában és megismerkedhettek a gimisekkel is. A részletekről Móra Regina magyar szakos tanárától értesülhettünk:

– Másodszor szerveztük meg a Svetozar gimi kvíz című vetélkedőnket. Ez a kvíz abból állt, hogy a kollégákkal, a tanárainkkal, húsz feladatból álló tesztet állítottunk össze, amely a magyar, a matematika és a vegyes teszt tantárgyaihoz kötődő kérdéseket tartalmazott. Ezt meghirdettük a virtuális osztálytermünkben, a linket pedig továbbítottunk az általános iskolásoknak, a nyolcadikosok, akik így beléphettek, kitölthették a tesztet. Negyvennégyen töltötték ki, főleg Szabadkáról és környékéről, de kishegyesi, topolyai érdeklődő is volt. Erre a díjátadóra huszonhármukat hívtuk meg, azokat, akik a legjobban teljesítettek. A tesztben idén haladó és középszintű feladatokat adtunk meg. Szerettük volna ezt is kipróbálni, tavaly főleg alapszintűek voltak. A tapasztalat szerint ugyanis a kisérettségin az alapszintű feladatokat csaknem mindenki simán elvégzi, a középszint fele-fele arányban oszlik meg a sikerességet illetően, a haladó szinthez pedig csak kevesen fognak hozzá. Azt is szerettük volna, hogy a tanulók kipróbálhassák magukat, hogy megtudják, jelenleg hol tartanak. Szerintem ez egy jó kis gyakorlás a számukra itt az első félév végén.

A tanulókat Móra Regina köszöntötte (Fotó: Lukács Melinda)

A tanulókat Móra Regina köszöntötte (Fotó: Lukács Melinda)

A rendezvényünk lényege az is, hogy bemutassuk az iskolánkat a nyolcadikosoknak. Tartottunk műhelymunkákat is, és a tanulók már akkor nagy érdeklődést mutattak az intézményünk, az épület, a tanárok iránt. Úgy gondoltuk, ez remek alkalom arra, hogy egyfajta ismerkedésre is sort kerítsünk. Fontosnak tartom, hogy a tanulók megismerjék a diákjainkat is, a gimnazistákat, így első kézből tudhatják meg azt, hogy milyen is gimisnek lenni – mondta a lapunknak Móra Regina.

A tanulókat Dušan Pavlović, az intézmény igazgatója is köszöntötte:

– Idősebbként visszatekintve, azt kell mondanom, hogy a középiskolás évek a legszebbek. Intézményünk az egyetlen iskola az országunkban, ahol a természettudományi-matematikai és a társadalmi nyelvi szak két nyelven, magyarul is tanulható. A törekvéseinkhez tartozik, hogy mihamarabb egy új magyar szakot nyissunk, az informatikait, ún. IT szakot – tudtuk meg Dušan Pavlovićtól, aki kiemelte Móra Regina odaadó munkáját is.

A díjátadón a gimisek édességgel és üdítővel is kínálták a nyolcadikosokat, akik felvételeket is láthattak az iskoláról.

Nyitókép: A tanulókat Móra Regina köszöntötte (Fotó: Lukács Melinda)