2024. április 26., péntek

Amikor leesik az első hó

Magyarkanizsán és Horgoson felkészültek a téli szolgálatra

Némi havacska már esett Magyarkanizsa községben is, ami azonban még nem indokolt nagyobb beavatkozást, óvintézkedést, de Horgoson például már megkezdték a munkát. Az utak karbantartása az egyik legfontosabb tevékenység a téli időszakban, és fontossági sorrendben történik a tisztításuk, sózásuk. Egy részét a magyarkanizsai Komunalac Közvállalat tartja karban, amiről Juhász Árpád szakmunkatárs adott információt.

– Magyarkanizsa község területén 220 kilométeres úthálózat van, melyből 150 tartozik a Komunalac hatáskörébe, 70 pedig a Szerbia Útjai Közvállalatéba, ami lényegében állami úthálózat. Amikor leesik az első hó, az útkezelő által elfogadott operatív terv besorolásához tartjuk magunkat, és úgy kezdjük meg a munkát. Az első prioritású utak közé 70 kilométeres szakasz tartozik, ezekkel kezdjük, a második prioritású pedig 20 kilométert tesz ki – mondta Juhász Árpád.

Igaz, nagy dolguk még nem volt az útkarbantartóknak a mostani tél kezdetén, de a felkészültség elengedhetetlen. Horgoson már egy kicsit kellett is tevékenykedni, de aggodalomra nincs ok, ezt a megnyugtató választ kaptuk a helyi szakembertől. Calbert Károly, a horgosi Tisza Menti Vízművek mechanizációért felelős vezetője jó híreket közölt.

– Sóból bekészítettünk, 190 tonna só áll most rendelkezésünkre. Hétfőn ebből 20 tonnát elhasználtunk, mert hajnalban volt egy kis dolgunk, sóztuk az utakat az első hó leesésekor. Tavaly közbeszerzés által sikerült vásárolnunk egy háromtengelyes nagy teherautót, továbbá két húzatós sózót, illetve nemsokára érkezik két hóeke is, amit szintén közbeszerzés útján vásároltunk – mondta Calbert Károly. – Apró darált követ is szoktunk használni erre a célra, és abból is 20–30 köbméter mindig a rendelkezésünkre áll. Attól függően, hogy mennyi beavatkozásra lesz szükség, úgy pótoljuk a mennyiséget, töltjük fel a tartalékainkat, hogy semmi se akadályozza a közlekedést, még akkor se, ha nagyobb mennyiségű hó esne a közeljövőben. Három teherautóval és több munkagéppel tudunk részt venni a munkában, de az ügyeletesek minden hajnalban körbeautózzák az útvonalakat, megnézik, hogy kell-e valahol intézkedni. Egy-egy beavatkozásnál nyolc-kilenc embert tudunk bevonni a munkába – mondta a horgosi szakmunkatárs.

Megnyugtató és biztató, hogy az elmondott információk alapján Magyarkanizsa községben nem kell tartani attól, hogy fennakadásokat okozhat a nagy hó, legalábbis a megbízott vállalatok képviselői így nyilatkoztak. 

Nyitókép: Mutatóban már volt egy kis hó, de lehet nagyobb is, az illetékesek készenlétben állnak