2024. március 29., péntek
AUTÓSPORT

Kínos díjátadó

Idén Bolognában tartották az FIA-gálát, amelyen a Nemzetközi Automobil-szövetség égisze alatt működő összes versenysorozat első három helyezettje, valamint a csapatbajnokok hivatalosan is átvették 2022-es trófeáikat. Most kapta meg második Formula–1-es világbajnoki serlegét Max Verstappen, és kilenc év után először lett konstruktőri bajnok a Red Bull Racing, a nagyobb sorozatok közül továbbá a Formula–E-ben Stoffel Vandoorne, a Formula–2-ben a brazil Felipe Drugovich, a Formula–3-ban a francia Victor Martins, az Endurance-világbajnokságon a Toyota triója, Brendon Hartley, Sébastien Buemi és Rio Hirakava, a rali-vb-n az eddigi legfiatalabb győztes Kalle Rovanperä, az újonnan létrehozott tereprali-világbajnokságon pedig a veterán Nasszer al-Attijah lett a győztes. Volt magyar díjazott is, hiszen Kiss Norbert idén már negyedszer nyerte meg a kamion-Európa-bajnokságot a Révész Racing MAN-jával.

Az FIA gálái általában nem olyanok, amelyek csendben, békésen leperegnek, a közelmúltban több itteni történésre is felkaphatta a fejét a nyilvánosság: emlékezhetünk, amikor Nico Rosberg itt jelentette be váratlan visszavonulását, vagy amikor Kimi Räikkönen ittasan produkálta magát a színpadon és nevettette meg a közönséget. Az idei díjátadó inkább a kínos pillanatai miatt marad majd meg, amit nem más, mint az FIA elnöke, Mohamed Ben Szulajem generált. Amikor ugyanis átadta a konstruktőri díjat a Red Bull csapatfőnökének, Christian Hornernek, egy kissé esetlen vicc kíséretében tette azt: „Ne aggódj, ezt a trófeát nem fogjuk beleszámolni a költségkeretbe” – utalva arra, hogy a Red Bull idén büntetést kapott a 2021-es F1-es költséglimit túllépéséért. Válaszában Horner is próbált szurkálódni, felhánytorgatva, hogy a pontozás zűrzavara miatt milyen kellemetlen közjáték után nyilvánították csak bajnokká Verstappent Szuzukában, amire az FIA-elnök a közönséghez fordult, és hosszasan magyarázni kezdte, hogy ebben nem az ő szervezete a bűnös. A feszengős perceknek az F1 vezérigazgatója, Stefano Domenicali vetett véget, megszakítva az elnököt és elterelve a témát.

Max Verstappen, Christian Horner és Mohamed Ben Szulajem (Fotó: FIA)

Max Verstappen, Christian Horner és Mohamed Ben Szulajem (Fotó: FIA)

Eddigi legjobb F1-es szezonját zárva az év végi második helyezettnek járó trófeát vehette át Charles Leclerc, aki azonban nem volt maradéktalanul boldog, hiszen a Ferrari év eleji formája után bajnoki reményeket dédelgetett.

Nyitókép: Max Verstappen, Christian Horner és Mohamed Ben Szulajem (Fotó: FIA)