2024. április 26., péntek

A diákok és a közgazdaság

Hogyan ismertessük meg a gyerekekkel az ökonómia alapjait?

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központban szombaton akkreditált továbbképzést tartottak az általános- és középiskolai tanárok részére, amelynek fókuszában a közgazdaságtudomány állt. A résztvevők megtudhatták, hogy a közgazdaság alapjait, illetve az ehhez köthető ismeretek közül mit, mikor, hogyan ismertessék meg diákjaikkal.

A képzésről Kosányi Tamás, az intézmény képzési szakreferense nyilatkozott a média képviselőinek.

– Egy pedagógus-képzést szerveztünk, amely az újvidéki Pedagógiai Intézet által akkreditált, és nyolc órából áll, valamint nyolc pontot ér. Az elmúlt négy évben nem volt lehetőség a szemináriumok akkreditálására, de amint ezt meg tudtuk tenni, akkreditáltunk képzéseinket. A közgazdaság és a marketing az oktatásban egy érdekes téma, amivel nem sűrűn foglalkoznak, és azt szeretnénk bemutatni, hogy hogyan lehet prezentálni a különböző korú gyermekek számára. Annak ellenére, hogy a karácsony előtti időszakra, az év utolsó hónajára hirdettük meg a képzést, tizenhatan jelentkeztek rá – fogalmazott Kosányi.

A tanárok kreativitásától függ, hogy a tanmenetbe hogyan építik be a közgazdasági ismereteket (Fotó: Benedek Miklós)

A tanárok kreativitásától függ, hogy a tanmenetbe hogyan építik be a közgazdasági ismereteket (Fotó: Benedek Miklós)

A képzés előadója dr. Muhi Béla, egyetemi tanár volt, aki lapunk kérdésére elmondta, hogy a közgazdaságtan alapjait már igen korán, és szinte bármely tantárgy keretein belül meg lehet ismertetni a diákokkal.

– A közgazdaságtudomány és az ehhez tartozó témakörök, például a menedzsment, a marketing, pénzügyek megismertetését viszonylag korán, már általános iskolás korban el lehet kezdeni. Nagyon sok programot kidolgoztak már, és szakkönyvek is születtek arról, hogyan lehet játékos és érthető formában közelebb hozni a diákokhoz. Tudni kell, hogy a mai fiatalok már beleszülettek a fogyasztói társadalomba, nagyon jól ismerik a rendszer velejáróit, a pozitív és negatív oldalait, és az ő gazdasági tudtosságuk, vagy felelőségtudatuk már viszonylag magas szinten van. Jómagam is részt veszek például a diákmenedzsment bajnokság, a Vállalkozz okosan verseny, vagy a fogyasztóvédelmi diákverseny szervezésében, amelyekben meg tud mutatkozni az általános és középiskolás diákok kreativitása, kritikai gondolkodása, innovációs potenciálja. Ezeken a versenyeken például nekik kell kitalálniuk és felépíteniük egy virtuális vállalatot, különböző belső és külső kihívásoknak kell megfelelniük, valamint pénzügyi- és merketingtervet kell készíteniük. Ők erre már fiatal korukban képesek, és a téma fel is kelti a figyelmüket. A közgazdaságtan vagy a vállalkozás alapjai bizonyos országokban már kötelező vagy választható tantárgyként szerepel a tantervben. Nálunk egyelőre a tanárok kreativitásától függ, hogy a tanmenetbe hogyan csempészik be a közgazdasági ismereteket. Amennyiben az oktató kilép a merev és előre meghatározott keretekből, a történelem, a földrajz, matematika órák részét is képezheti, de például a fogyasztóvédelmi versenyünkön a diákok vizsgálják a termékek összetételét, így ebben az esetben a kémiához és a biológiához is kapcsolható. Nyilván nem lesz minden diákból, és nem is lehet mindenkiből vállalkozó, de például a kritikai gondolkodást és kezdeményezőképességet szépen lehet fejleszteni ezen szempontok bevonásával – mondta az oktató.

Nyitókép: A tanárok kreativitásától függ, hogy a tanmenetbe hogyan építik be a közgazdasági ismereteket (Fotó: Benedek Miklós)