2024. április 26., péntek

Több mint száz éve oltják a tüzet

Martonoson más dolguk akadt a tűzoltóknak

Mikulás napján a martonosi tűzoltók szerencsére nem a megszokott munkájukat végezték. A magyarkanizsai község egyik legrégebbi egyesülete, az önkéntes tűzoltók már 1891 óta dolgoznak töretlenül, és most úgy döntöttek, hogy mivel a körülmények is a kezükre játszottak, megörvendeztetik a falu gyermekeit. Nem mindennapi látvány volt, ahogy a feldíszített tűzoltóautó bejárta a falut, most azért, hogy ne csak tűzoltással szerezzen örömöt, hanem ajándékozással is. A környék lakói az utcára sereglettek, hogy megcsodálják a szokatlan látványt, az meg már csak plusz volt, hogy a lajtos kocsiból a Mikulás szállt ki, a Mikulás-ruhába bújt tűzoltó, Bajtai Balázs, aki elmondta, hogy szervezkedés és támogatás előzte meg az akciót.

– Már terveztük, hogy a Mikulás a tűzoltókkal együtt elmegy a tűzoltók gyerekeihez, de idén sikerült megvalósítanunk. Nagyon nagy segítségünkre volt ebben Zsinka Andrea óvónő, aki összeszedte a gyerekcsapatokat. Összesen huszonhat kislány és kisfiú tűzoltóskodik, akikkel versenyekre is járunk. Mind a két csapatunk első helyezést ért el rangos versenyen, amiatt is nagyon büszkék vagyunk rájuk – mondta a parancsnok, aki kiemelte, hogy szerették volna meglepni és megajándékozni a szorgalmas gyerekeket.

– Vasárnap világítós fénysorokkal díszítettük fel az autónkat, és a sötétben ez még látványosabb akciót eredményezett. Minden gyermekhez elmentünk házról házra, és kis ajándékokat osztottunk. Ebbe egy németországi bajtársunk is besegített, csokicsomagokat kaptunk tőle, és ezeket is szétosztottuk – mesélte Bajtai Balázs.

A martonosi önkéntes tűzoltó-egyesület 1891 óta tevékenykedik, még a világháborúk sem szakították meg a működést, és azon dolgoznak, hogy ez így is maradjon. Az utánpótlást még így is ösztönzik, mert azt mutatják, hogy nemcsak a bajban, hanem ünnepekkor is összetartanak.

Nyitókép: Jenei Klementina felvétele