2024. április 20., szombat

Billie Eilish is fellép a jövő évi Sziget Fesztiválon

Jövő év augusztusa még egy kicsit odébb van, de a Sziget Szervezőiroda bejelentette az Európa egyik legnagyobb rendezvényén fellépő világsztárok első körét.

Ezek közül mindenekelőtt Billie Eilish nevét kell megemlíteni, aki először látogat el Magyarországra.

Eredeti nevén Billie Eilish Pirate Baird O’Connell, 21 éves, Oscar-díjas, hétszeres Grammy-díjas, Golden Globe-díjas amerikai énekesnő és dalszerző. 2015-ben lett először ismert, mikor 14 évesen SoundCloud-on kiadta Ocean Eyes című kislemezét. Debütáló stúdióalbuma When We All Fall Asleep, Where Do We Go? címen jelent meg 2019 márciusában és a Billboard 200, illetve a UK Albums Chart első helyén debütált. 2019 legtöbbet eladott albuma lett. 2020-ban felvette a Nincs idő meghalni James Bond-filmnek a főcímdalát No Time to Die címen, amely első helyet ért el a Brit kislemezlistán, az énekes első dala, amelynek ez sikerült. A Bad Guyon kívül az Everything I Wanted, a My Future, Therefore I Am és a Your Power című kislemezei mind elérték a slágerlisták tíz legjobb helyét az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban is.

The Times

Billie Eilish

Több elismerést is elnyert, többek között hét Grammy-díjat, két AMA-díjat, két Guinness Világrekordot, három MTV Video Music Awards-díjat és egy Brit Award-ot. A legfiatalabb előadó, aki elnyerte mind a négy fő Grammy-díjat (Legjobb új előadó, Az év felvétele, Az év dala, Az év albuma) egy évben. 2019-ben a Time magazin helyet adott neki a Time 100 Next listáján. A digitális-éra 26. legtöbb minősítést elnyerő előadója az Amerikai Hanglemezgyártók Szövetsége (RIAA) szerint. A jövő évi Sziget Fesztivál listáján természetesen Billie mellett is van, akiért érdemes lesz összekapargatni a rendezvény belépőjére (no meg az ott-tartózkodásra) a pénzt.

A visszatérő sztárok közül jövőre megint fellép a David Guetta és a Florence + the Machine, az Imagine Dragons, de érkezik Sam Fender és Nial Horran, a feloszlott One Direction énekese is.

Az elektronikus szcéna aktuális sztárjai közül fellép Diplo, Jamie xx, Major Lazer és a szváziföldi származású szupertrendi Uncle Waffles is, aki a Dél-Afrikából induló, de már az európai klubokban hódító Amapiano egyik feltörekvő csillaga.

Rengeteg új zenével érkezik az Imagine Dragons és sokak örömére pótolja a tavaly betegség miatt lemondott első hazai fellépését Sam Fender. A Szigetet is érinti majd a One Direction zenekar feloszlása után szólókarrierbe kezdett énekes, Niall Horan első fesztiválturnéja. A Szigetre érkezik majd a német elektronikus zene ikonikus alakja, Sven Väth is. És bizonyára felfigyel majd a Sziget közönsége, mint ahogy felfigyelt rá a hiphop-R&B szcéna kanadai szupersztárja, Drake is.

Íme felsorolva a most napvilágot látott első körös lista: Billie Eilish, David Guetta, Florence + the Machine, Imagine Dragons, Sam Fender, Niall Horan, YUNGBLUD, Foals, Diplo, Jamie xx, M83, Moderat, Sven Väth, Mimi Webb, Nothing But Thieves, Two Feet, Viagra Boys, Amyl And The Sniffers, 070 Shake, TV Girl, Dixon, Uncle Waffles, Frank Carter & The Rattlesnakes, Baby Queen, The Comet Is Coming, Easy Life, Youngr, Los Bitchos, Destroy Boys, Kelly Lee Owens (DJ set), Mall Grab, Partiboi69, Parra For Cuva, Jungle By Night, yuné pinku (DJ set) és Hannah Grae.

Nyitókép: The Times