2024. március 28., csütörtök

Példaértékű a vajdasági vadászat

Százéves a Vajdasági Vadászszövetség – A Vajdaság Erdői Közvállalat a jövőben is a vadállomány bővítésére és a trófeapotenciál növelésére törekszik

Az eseményhez kapcsolódó fotógalériánkat ITT tekintheti meg.

Évek, évtizedek munkája van abban, amit a Vajdasági Vadászszövetség felújított termében és múzeumában láthatunk – fogalmazott csütörtökön ünnepi beszédében, az egyesület fennállásának századik évfordulója alkalmából megtartott fogadáson Igor Mirović tartományi kormányfő. Ekkor adták át a vadászszövetség új múzeumát, amely, mint mondta, nemcsak a vadászok számára, hanem minden Újvidékre, Vajdaságba érkezőnek fontos idegenforgalmi úti cél lehet. A múzeum egyben emléket állít mindazoknak, akik a mögöttünk álló időkben munkájukkal hozzájárultak a vajdasági vadászat fejlődéséhez. Mirović elmondta, két fontos kezdeményezése is van a vadászat vonatkozásában, melyeket a közeljövőben valósítanak meg. Az egyik a meglévő erdei vadászlakoknak a felújítására, igény szerinti átalakítására vonatkozik, a tartomány kész anyagi forrásokat elkülöníteni, hogy használatuk az eddiginél is célszerűbb lehessen, s segítse ezzel a kormány a Vajdaság Erdői Közvállalatnak a tevékenységét is.

A másik cél a jövő évi költségvetéshez köthető. A kormányfő bejelentette, hogy a 2023-as vajdasági büdzsé értéke várhatóan eléri a 108 milliárd dinárt, vagyis az eddigi legmagasabb összeget, a 2006-os keret kétszeresét. Ez azt jelenti, hogy több pénzzel tudja majd a tartomány támogatni a mezőgazdaságot, az idegenforgalmat, s természetesen a vadászat fejlesztését is, ezért arra sarkallta a jelenlévő vadászokat, egyesületi vezetőket és képviselőket, hogy álljanak elő ötleteikkel. A tartományi kormány számára a biodiverzitás megőrzése, a vadállomány fenntartása és gazdagítása továbbra is a prioritások közé tartozó feladatok – fogalmazott a vajdasági kormányfő. Igor Mirović a helyszínen átvette a szövetség aranyagancs kitüntetését a vadászat fejlesztéséért tett fáradozásának elismeréseként.

TRÓFEÁK MÚZEUMA

Željko Sušec, a Vajdasági Vadászszövetség elnöke megköszönte beszédében a kapott támogatást mindazoknak, akik az elmúlt időben részt vettek az egyesület tevékenységének munkájában, saját trófeáikkal gazdagították a múzeumot. Hangsúlyozta a vadászat jelentőségét a vadállomány szabályozása szempontjából, s kiemelte, a szövetség az előttünk álló időszakban is folytatja munkáját az állatvilág egyensúlyának fenntartása érdekében.

ÚJRA HALLHATÓ SZARVASBŐGÉS

Az ünnepségen Kókai Rolandot, a Vajdaság Erdői Közvállalat igazgatóját a vadászatnak az erdőgazdálkodásban betöltött szerepéről és a közvállalat vadászattal kapcsolatos terveiről kérdeztük.

– Már a logónkban is ott található a szarvasfej, ami egyértelműen jelzi, hogy a Vajdaság Erdői komoly brandként ápolja a vadászatot. Fő tevékenységünk természetesen a fakitermelés és az erdők fenntartása, de a vadászatban is folyamatosan jó eredményeket érünk el. Tudni kell, hogy a szerbiai idegenforgalmi jellegű vadászatoknak az 55 százaléka Vajdaság erdőiben történik. Ha figyelembe vesszük, hogy a Vajdaság Erdői 130 ezer hektárnyi erdő felett gazdálkodik, Szerbiában pedig 2,25 millió hektárnyi erdő található, akkor meglehetősen komoly eredménynek számít az imént közölt adat. Körülbelül tízezer nagyvad van a százezer hektáros vadászterületen, 4000 szarvas, 5500 vaddisznó, a többi pedig muflon és dámvad. A szarvasvadászat 85 százaléka Vajdaságban történik.

– Állandóan fejlesztjük a vadászatot. Miben nyilvánul ez meg? Megtörtént, hogy a Verseci-hegységben a biológiai minimum alá csökkent a szarvasok száma, pedig természetes élőhelyüknek számít a térség, ezért 2020-ban 51 szarvast vásároltunk, ezek sikeresen szaporodnak, így a zárt területről most már évente 30–40-et átszállíthatunk a nyílt vadászterületre. Ismét hallható tehát szarvasbőgés a Verseci-hegységen – számolt be lapunknak nyilatkozva a közvállalat vezetője.

ÁLLOMÁNYBŐVÍTÉS, ÉPÜLETFELÚJÍTÁSOK

Mint mondta, februárban hatvan muflont is vesznek, harmincat a szabadkai homokpuszta vadászterületre szállítanak, a vadaskertet 500-ról mintegy 750 hektárra növelik, ezenkívül hatvan dámvadat is vásárolnak. Szerémségben, a Száva menti Kupinik síkvidéki vadászterületre is érkezik majd hatvan szarvas Kaposvárról, ugyanis itt is biológiai létminimum alatt van a számuk. A feljegyzések szerint éppen itt vadászott Ferenc Ferdinánd utoljára, mielőtt meggyilkolták volna. Egyébként vaddisznót is importált volna a vállalat, de a pestishelyzet miatt ez most tilalom alatt áll.

– A trófeapotenciál növelése a célunk: egy szarvaslövés érhet 200, de 25 ezer eurót is, nekünk azonban arra kell törekednünk, hogy a genetikát minél inkább a trófeaérték növelése felé irányítsuk – magyarázta Kókai Roland.

A tartományi kormány terveivel kapcsolatban, melyek szerint növelik a vadászlakok, vadászati létesítmények, épületek felújítására szánt anyagi keretet, az igazgató elmondta, jó hírről van szó, vannak olyan épületek, amelyeknek az állapota közepesen jónak számít, így lényegesen fel lehet javítani a minőségüket. Mindig mindenre nem juthat pénz az erdőgazdaságban sem, de nem is kell állandóan megalomán ötletekkel előállni, néha a legtöbbet jelent éppen a vagyonnak a megőrzése és felújítása. Érvényes ez a közvagyonra is, meg kell őrizni és jobbá kell tenni, ez is nagy eredmény – értékelte Kókai Roland a Magyar Szónak adott nyilatkozatában.

Nyitókép: Igor Mirović: A tartomány jövőre jelentősebben támogatja a vadászatot (Ótos András felvétele)