2024. március 19., kedd

Ünnepi hagyományok éltetése a modern pedagógia eszközeivel

Csillagrege- adventi könyvbemutató Zomborban

Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezésében december 7- én a zombori Magyar Polgári Kaszinóban interaktív könyvbemutató keretében ismerkedhettek meg gyerekek, szülők és pedagógusok Balatoni Kata CsillagregeAdvent a Kárpát- medencében című könyvével.

A könyvbemutató moderátora Móger Tímea újságíró volt, köszöntőt mondott De Negri Ibolya, az ÉMPE elnöke.

– Vendégünk, Balatoni Kata magyarországi néptáncpedagógus, neveléstudományi kutató, egyetemi tanár, akinek nevéhez fűződik az Így tedd rá! mozgalom. Egy módszertant állított fel, amely a hagyományos népi kultúrára épül, ugyanakkor mindezt beiktatta a modern oktatás elvébe, így hát a korszerű tanításban is nagyon aktuális. A mai napon a Nyugat-Bácska ad otthont ennek az interaktív, zenés, táncos bemutatónak. Meghívtuk a helyi oktatási intézmények tanulóit, pedagógusait, a gyerekek családtagjait az adventi közösségi programra. Balatoni Katával több éves együttműködést ápol az egyesületünk. Úgy gondoltuk ez alkalommal a nyugat-bácskaiakat örvendeztetjük meg ezzel a programmal. Mindehhez méltó helyszín Zombor, azon belül is a Magyar Polgári Kaszinó- hallottuk De Negri Ibolyától.

Balatoni Kata egyebek mellett a következőket hangsúlyozta:

– A könyv idei megjelenését több éves kutatómunka előzte meg. A zenei mellékletet is tartalmazó kiadvány a Kárpát-medence adventi örökségét tartalmazza, azt gyűjtöttem össze. Tehát az anyaországból, Vajdaságból, Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről találhatóak benne dalok, mondókák és köszöntők. Ezeknek a közös találkozóknak az a célja, hogy a könyv lapjain szereplő kincseket együtt életre keltsük és a magyar örökségünket ezáltal is megéljük. Ez egy huszonegy állomásos turné, négy országban kerül bemutatásra. Ha jól számoltam, akkor ez a tizedik állomása. Nagyon fontosnak tartom, hogy ezzel a könyvvel is egy olyan értéket adjunk a családoknak, az intézményeknek, aminek mentén élményekhez jutnak a gyerekek és ezek egész életükön át elkísérik őket, táptalajként, támaszként, jelentős útravalóként szolgálnak, funkcionálnak majd számukra- mondta a szerző.

A meghitt hangulatú zenés, táncos foglalkozást nagy lelkesedéssel fogadták Zomborban, gyerekek, felnőttek egyaránt.

Nyitókép: L. Móger Tímea felvétele