2024. május 4., szombat

Dzsessz a vége, fuss el véle!

Élmények a 24. Újvidéki Dzsesszfesztiválról

Kvartettek, triók, vonószenekarok várták a közönséget a dzsessz színes skálájával a november végén megtartott Újvidéki Dzsesszfesztiválon, amelyet hagyományosan a Big Band RTS szervezett. A rendezvény a város kulturális életének fontos eleme, és Szerbia legjelentősebb dzsesszfesztiváljai közé tartozik. Négy napon keresztül a műfaj vezető zenészei szórakoztatták az újvidéki közönséget, a fesztiválon számos szerbiai és külföldi előadó mutatta be zenei tehetségét.

Noé Clerc, a Nikolov-Ivanović Undectet&Magic Malik zenekarból (Fotó: Diósi Árpád)

Noé Clerc, a Nikolov-Ivanović Undectet&Magic Malik zenekarból (Fotó: Diósi Árpád)

A rendezvényt a szervező Big Band RTS és Stjepko Gut világhírű dzsessztrombitás nyitotta meg, majd Nikolov-Ivanović Undectet&Magic Malik következett.

Olivera Mitrović, Robert Lakatoš vonós kamarazenekarában (Fotó: Diósi Árpád)

Olivera Mitrović, Robert Lakatoš vonós kamarazenekarában (Fotó: Diósi Árpád)

Az esemény második napján a holland Nils Petter Molvær zenekar állt színpadra, őket pedig a Jovan Maljoković oktett követte, Robert Lakatoš vonós kamarazenekara kíséretében. Olivera Mitrović fiatal kora ellenére sok zenei és fellépési tapasztalattal rendelkezik, többek között tagja Stefan Milenković kamarazenekarának, amellyel nemrég Dubajban álltak színpadra. Az Újvidéki Dzsesszfesztivál viszont új élmény volt számára, mivel először lépett fel ezen az eseményen.

Dzsesszlegendák a színpadon (Fotó: Diósi Árpád)

Dzsesszlegendák a színpadon (Fotó: Diósi Árpád)

– Én leginkább klasszikus zenét játszom az akadémián, de úgy érzem, nagyszerűen helytálltam a dzsesszműfajban is, mivel a dalok, amelyeket játszottuk, fantasztikusak, a hangszerelésük pedig fenomenális. Olyan zenét játszottunk, amit szerintem mindenki élvezettel hallgatott. Úgy gondolom, valóban magas művészi színvonalat hoztunk. Hálás vagyok, hogy igazi dzsesszlegendákkal állhattam színpadra – mondta Olivera Mitrović.

A műfaj vezető zenészei szórakoztatták a közönséget (Fotó: Diósi Árpád)

A műfaj vezető zenészei szórakoztatták a közönséget (Fotó: Diósi Árpád)

Utolsó előtti nap a Csehországból érkezett Josef Fečo varázsolt fergeteges hangulatot a színpadon, majd az Aleksandar Uzelac Trió saját szerzeményeit hallgathatta a közönség. Az egyik zeneszámban például a hangokkal és a számokkal játszott a zeneszerző.

– Ha jól figyeltek a zenére, megtudhatták a telefonszámomat, és elhívhatnak egy italra – mondta Aleksandar Uzelac.

Utánuk a szerbiai, ausztriai és francia zenészekből álló Vladimir Samardžić Triót hallgathatta a közönség.

Koncert utáni jam session (Fotó: Diósi Árpád)

Koncert utáni jam session (Fotó: Diósi Árpád)

A közönség soraiban számos olyan zenekedvelő foglalt helyet, akik először jöttek el erre a rendezvényre, de zömével visszajáró vendégek is voltak. Az újvidéki Dejan Jovičić évek óta követi az Újvidéki Dzsesszfesztivált.

 – Ez a rendezvény Újvidék egyik legrangosabb eseménye. Ez az egyik oka annak, amiért a város az idén az Európa Kulturális Főváros címet viselhette. Mindennap, sőt minden koncerten találtam olyan részletet, ami megragadta a figyelmemet. Szeretném kiemelni Lakatoš vonós kamarazenekarát. Azt hiszem, hogy a fellépésük utáni, szűnni nem akaró taps, magáért beszélt – mondta Dejan Jovičić.

A JazzXchange zenekar (Fotó: Diósi Árpád)

A JazzXchange zenekar (Fotó: Diósi Árpád)

A dzsessznek soha nincs vége, ez csak az idei fesztivál utolsó napja volt – hangsúlyozta Molnár Igor, a rendezvény producere.

– Két év kihagyás után ismét együtt vagyunk, a zenészekkel való személyes találkozások valóban pótolhatatlanok. Amit fontos kiemelni, hogy az idén Újvidék Európa Kulturális Fővárosa, így minden kulturális eseményt ennek fényében szervezünk. Bár azt mondjuk, hogy mindig lehetne jobb is, de lényegében elégedettek vagyunk a fesztivállal – tette hozzá a producer.

Nenad Gajin, a Vladimir Samardžić Trió gitárosa (Fotó: Diósi Árpád)

Nenad Gajin, a Vladimir Samardžić Trió gitárosa (Fotó: Diósi Árpád)

Nem csupán a közönség, de a zenészek is új élményekkel gazdagodtak a fesztiválon.

A fesztivál utolsó napján először a JazzXchange zenekar kalauzolta el a közönséget a dzsessz különös világába. Különleges felállásban, két dobbal, basszusgitárral, bőgővel, szaxofonnal és egy billentyűssel álltak színpadra. A felállás egy énekesnővel volt teljes. Bár az együttes nemrég alakult, ez volt a harmadik fellépésük, a tökéletes összhanggal és a különleges hangeffektusokkal elvarázsolták a közönséget, főként saját szerzeményeket adtak elő. A fesztivált az amerikai, illetve svájci Chico Freeman’s Trio Exotica zárta, felidézve a klasszikus dzsesszdallamokat. A koncertek után mindennap hajnalig tartó jam session következett.

(Fotó: Diósi Árpád)

(Fotó: Diósi Árpád)

Nyitókép: Noé Clerc, a Nikolov-Ivanović Undectet&Magic Malik zenekarból (Fotó: Diósi Árpád)