2024. április 26., péntek

Friss értékelést kérnek a magyar helyzetről

Scholz: Teljes megalapozottsággal kell döntést hozni

Egy csomagban kezeljük a magyar helyreállítási terv, az Ukrajnának nyújtandó 18 milliárd eurós pénzügyi támogatás és a globális minimumadó ügyét: ha egy kérdésben nincs megállapodás, a többiben sincs – jelentette ki Zbyněk Stanjura cseh pénzügyminiszter szerdán Brüsszelben.

Az EU soros cseh elnökségét képviselő Stanjura az uniós tagállamok pénzügyi és gazdasági minisztereinek (Ecofin) tanácskozását követően nyilatkozott a sajtónak.

Stanjura hangsúlyozta: a csomag jóváhagyása attól is függ, Magyarország milyen intézkedéseket tesz az uniós költségvetés védelme érdekében. Éppen azért a cseh elnökség felkérte az Európai Bizottságot, hogy adjon ki egy frissített értékelést a magyar helyzet kapcsán, amely lefedi a magyar kormány legutóbbi jogalkotási előrelépéseit is – hangsúlyozta a cseh tárcavezető.

„A cseh elnökség teljes mértékben elkötelezett a kompromisszum megtalálása mellett. Ha ezt pár napon belül elérjük, akkor már csak technikai kérdés, hogy év végéig megállapodjunk a teljes csomagról, ami videókonferencia keretében meg is történhet” – jelentette ki Stanjura.

A cseh pénzügyminiszter nyomatékosította: Ukrajnának sürgősen szüksége van a támogatásra, és a forrásoknak el kell jutniuk az országba, akár 26 vagy 27 uniós tagállam hozzájárulásával.

„Mindent megteszünk, hogy a pénz Ukrajnába érjen, akár az A, akár a B terv szerint, de bármilyen áron” – nyomatékosította.

Varga Mihály magyar pénzügyminiszter az Ecofin keddi ülése után Brüsszelben azt nyilatkozta, Magyarország veszélyes precedensnek tartja, hogy a hazánknak járó uniós források kifizetését azoktól teljesen független ügyekhez rendeljék, de több uniós tagállam a magyar helyreállítási terv jóváhagyását ahhoz kötné, hogy a magyar kormány különböző más kérdésekben változtassa meg az álláspontját. A pénzügyminiszter leszögezte, hogy az Ukrajnának szánt közös 18 milliárd eurós uniós hitelfelvételhez „Magyarország nem hajlandó hozzájárulni, mint ahogy a globális minimumadóhoz sem.

Magyarország elutasítja, hogy az e két kérdésben képviselt magyar álláspont megváltoztatásához kössék a nekünk járó uniós források ügyét” – mondta Varga Mihály.

Az EU-tagállamok és a nyugat-balkáni országok állam- és kormányfői tiranai találkozóját követő sajtótájékoztatóján Olaf Scholz is érintette a magyar helyreállítási terv kérdését. A német kancellár szerint teljes megalapozottsággal kell döntést hozni a magyar helyzetről.

Kérdésre válaszolva arról beszélt: nem szabad figyelmen kívül hagyni azt, hogy Magyarországon jelenleg is születnek döntések az uniós elvárásokkal kapcsolatban.

Azt pedig az Európai Bizottság dolga, hogy figyelemmel kísérje a helyzet alakulását a tagállamokban – tette hozzá a német kancellár.

Varga Mihály pénzügyminiszter előzőleg Brüsszelben már felhívta a figyelmet arra: „Több tagország jelezte, hogy szükség lenne egy objektív értékelésre, amelyek figyelembe veszik a magyar kormány által november 19. után tett lépéseket. Például Franciaország és Németország is úgy véli, hogy a bizottság értékelésében van egyfajta aránytalanság” – mutatott rá a tárcavezető, kifejezve reményét, hogy az uniós végrehajtó testület tárgyilagosabb minősítéssel zárja majd le a folyamatot. 

Nyitókép: Olaf Scholz (Fotó: Beta/AP)