2024. április 26., péntek

Gyengül Kína vezető pozíciója

Egyre messzebbre kerül Kínától a globális termelés gravitációjának középpontja, a nagy termelési láncok fokozatosan távolodnak a világ második legnagyobb gazdaságától. Az Apple felgyorsította a Kínából való kivonulási tervének megvalósítását, mert gazdálkodását veszélyezteti a pekingi kormány szigorú Covid-politikája – írta a hétvégén az egyik legnagyobb példányszámú amerikai gazdasági és üzleti lap, a Wall Street Journal. Az Apple mobilgyártó új típusainak és a legújabb iPhone-knak egy kis részét már most is Indiában gyártják, de egyes hírek szerint 2025-re az iPhone készülékeinek 25 százaléka Indiában készül.

Peking, 10.12.2020. - Skoro niko tokom zestokog trgovinskog rata nije ocekivao da ce kineski izvoz oboriti rekord u 2020. godini, navodi se u clanku Vol strit dzurnala od 8. decembra. U clan

Az exportra épül a kínai gazdaság (Fotó: Beta / AP)

Az MDS Transmodal szállításgazdasági cég adatai szerint Kína részesedése a globális bútor-, lábbeli- és öltözékkiegészítő-kivitelben 2016 óta jelentősen csökkent – közölte a CNBC vezető amerikai üzleti csatorna. Időközben az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti kereskedelem hirtelen kibővült, az elemzők szerint pedig a következő időszakban Mexikó és Vietnam lesz az a két ország, amely a legtöbb hasznot remélhet a beszerzési láncok diverzifikálásától.

„Mindenki a Kínából való kiköltözésen gondolkodik, még ha ezt konkrétan nem is jelzi” – nyilatkozta a New York Timesnak Anna-Katrina Shedletsky, az eletronikai iparnak szükséges montázsszalagok gyártását kísérő Instrumental cég alapítója. Az üzleti élet vezetőit és az elemzőket nemcsak a kínai kormánynak a Covid-helyzettel kapcsolatos kiszámíthatatlan lépései zavarják, hanem attól is tartanak, hogy a geopolitikai feszültségek és a belső demográfiai változások veszélybe sodorják a jövőben esedékes kínai beruházásokat. „A kínai munkaerő is egyre drágább, mert lelassult a népesedési ütem” – mondja Elisabeth Braw, az American Enterprise intézet munkatársa. Szerinte Pekingnek a Nyugat iránti agresszív magatartása és a Moszkvával ápolt kapcsolatai nyugtalanságot idéztek elő a kínai menedzserek körében, mert attól tartanak, hogy a globális összetűzésben téves oldalon találhatják magukat.

Nyitókép: Peking, 10.12.2020. - Skoro niko tokom zestokog trgovinskog rata nije ocekivao da ce kineski izvoz oboriti rekord u 2020. godini, navodi se u clanku Vol strit dzurnala od 8. decembra. U clan