2024. április 26., péntek

Közösen a gyerekek karácsonyáért

Zentagunarason gyűjtés indult a gyerekek karácsonyi ajándékára – A falu minden gyermekét meglepi a Télapó

Zentagunarason nagyon nagy hagyománya van a cipősdoboz-akciónak, amit az Armida Nőszervezet évről évre megszervez. Az idei akció szombaton kezdődött, de még bőven lesz ideje csatlakozni annak, aki szeretné szebbé varázsolni a falubeli gyerekek karácsonyát.

Sípos Hajnalka, az Armida képviselője és a megmozdulás egyik szervezője arról számolt be, hogy az akció szerényebben indult, s idővel bővült olyan átfogóvá, hogy a település összes gyermekét érinti.

– Több mint 10 éve rendszeresen megszervezzük ezt az akciót. Úgy kezdődött, hogy a faluban voltak olyan gyerekek, akikhez nem jutott volna el a Télapó, és úgy gondoltuk, hogy azért nekik is kell ajándékot kapniuk. Felmértük, hogy mely családokban lenne erre igény, és célirányosan csomagokat állítottunk össze. Ruhaneműk, tanfelszerelés és édesség is volt ezekben a csomagokban. Ez szép kezdeményezés volt, de időközben a kedvezményezett családok közül többen is kikerültek a rászoruló kategóriából, viszont a gyerekek akkora örömmel fogadták a Télapót, hogy úgy gondoltuk, ez az öröm minden falubeli gyermeknek jár. Azt nem tudtuk volna megoldani, hogy a Télapó minden egyes gyerekhez személyesen menjen el. Ezért úgy döntöttünk, hogy minden gyermek, tízéves korig, egy napon veheti át az ajándékát, a falu központjában – mondta el Sípos, majd azzal folytatta, hogy először tartottak tőle, hogyan fognak a szülők és a gyerekek hozzáállni az akcióhoz. Viszont az első év tapasztalata olyan pozitív volt, hogy az elmúlt három évben már rendre ebben a formában tartják meg. A szervező arról is szólt, hogy nem az ajándék nagyságán van a hangsúly.

– Nem az a lényeg, hogy mekkora csomagot kap a gyermek, hanem hogy a Télapótól kapja. A gyűjtést két napon tartjuk a piacon, az első most szombaton volt, a második pedig december 10-én lesz. Az emberek már megszokták, hogy az armidás hölgyek megjelennek a dobozukkal és a karácsonyi terítőjükkel. Nagyon hálásak vagyunk a falubelieknek, mert nagyon sok ajándékot kapunk. Még a kisnyugdíjasok is adakoznak, ha mást nem, egy kiló almát vagy egy tábla csokit. Az akciónak kifejezetten pozitív kicsengése van, mert a december mindenkit leterhel anyagilag, és a tennivaló is sok, viszont mindenki lelkesen vesz részt ebben az akcióban, és annyi pozitív visszajelzést kapunk, hogy nem lehet abbahagyni – fogalmazott Sípos.

A magánadakozók mellett vannak olyan cégek is, amelyek nagyobb mennyiségű csokival, édességgel támogatják az akciót. Van olyan is, aki pénzt dob a dobozba, és ebből az armidás hölgyek olyasmit vásárolnak, amire még szükség van a csomagokhoz. A szervezőtől megtudtuk, hogy külön készítenek lányos és fiús ajándékokat, valamint korosztály szerint is vannak különbségek a csomagok között.

Az összegyűlt ajándékokat december 17-én, szombaton fogják kiosztani a gyerekeknek. A nőszervezet a falu központjában, az adventi koszorú mellett fogja felállítani a Télapó sátrát, és ide várják majd a gyerekeket.

Nyitókép: A Télapó, mint az előző években is, a falu központjában fogadja majd a gyerekeket (Lakatos János felvétele)