2024. április 26., péntek

Tiranában több politikussal is egyeztetett Aleksandar Vučić

Tiranában tartják ma az Európai Unió nyugat-balkáni csúcstalálkozóját, amelyen Aleksandar Vučić államfő is részt vesz. A köztársasági elnök a találkozó kapcsán a többi között azt mondta, fontos, hogy Szerbia támogatást kapjon az energetikai problémák leküzdésére.

Vučić megbeszélést folytatott többek között Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is a két ország közös projektjeiről és terveiről, de a világban uralkodó helyzetről és regionális kérdésekről is szót ejtettek. Megállapodtak abban, hogy a legrövidebb időn belül ismét egyeztetnek.

A köztársasági elnök találkozott Željka Cvijanovićtyal, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagjával is. Instagram-oldalán úgy fogalmazott, hogy ez volt a legkedvesebb találkozója.

Tárgyalt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, akivel a hivatalos Belgrád és Brüsszel közötti érdekeltségekről beszélt.

Korábban Edi Rama albán miniszterelnökkel a Nyitott Balkán kezdeményezésről egyeztettek, Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével pedig arról a 165 millió eurós támogatásról cseréltek véleményt, amelyet az EU nyújt Szerbiának az energetikai problémák kezelésére – közli a Szerbiai RTV.

Nyitókép: Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök és Edi Rama albán miniszterelnök (Fotó: AP Photo/Beta/ Franc Zhurda)