2024. április 18., csütörtök

Újvári Zsombor: A lakosság közbiztonsága a legfontosabb

Az illegális migráció veszélyeivel, a legutóbb Horgoson történt fegyveres összetűzéssel kapcsolatban szólalt fel, és intézett kérdést a belügyminiszterhez Újvári Zsombor, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője kedden, a köztársasági képviselőház ülésén.

Újvári Zsombor beszámolt arról, hogyan bolydult fel a határ menti községek, elsősorban Magyarkanizsa, Horgos, Martonos, Majdán és Rábé lakosságának élete.

Mint mondta, Magyarkanizsa 2015-ig a csend városa volt, azóta azonban a csend és béke megszűnt. Az illegális migráció jelenségének aktualizálódásával a községhez tartozó településeken teljesen megváltozott a helyzet, mivel a menekültek tranzitzónájává vált a környék. Az illegális migránsok elfoglalták a közterületeket. A helyiek félnek a zömmel életerős, fiatal férfiak esetleges agressziójától. Majdányon és Rábén a menekültek elfoglalták a lakatlan házakat, és hatalmas károkat okoztak. Kizárólag a Vajdasági Magyar Szövetség emelte fel a szavát az események kezdete óta ezen történések kapcsán.

A parlamenti képviselő rámutatott a legutóbbi eseményekre, Horgos polgárai ugyanis a válság kezdete óta az eddigi legkritikusabb történéseknek lehettek szemtanúi, mikor a migránsok két csoportja összetűzésbe keveredett egymással. Az illetéktelen fegyverhasználat mellett megjelent a prostitúció és a drogkereskedelem is. A Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt a koalíciós megállapodásában különös hangsúlyt fektetett a migránsválsághoz kapcsolódó problémák kezelésére. 

Újvári Zsombor elégedettségének adott hangot, amiért a hatóság részéről azonnali és hatékony fellépés volt tapasztalható a Horgoson történt fegyveres incidens kapcsán, köszönetét fejezte ki Bratislav Gašić belügyminiszternek a határozott fellépésért.

A tárcavezetőhöz intézett kérdésében Újvári Zsombor az iránt érdeklődött, milyen intézkedéseket tervez foganatosítani a Belügyminisztérium annak érdekében, hogy a legutóbbi, a lakosság biztonságát veszélyeztető eseményekre ne kerülhessen sor, számíthat-e az érintett települések lakossága a közbiztonság javulására és fokozott rendőri jelenlétre, továbbá mikor számíthat a lakosság a legutóbbihoz hasonló, hatékony intézkedésekre a hatóság részéről?