2024. április 26., péntek

Ki miből kisérettségizik?

December végéig dönthetnek a nyolcadikos tanulók a záróvizsgán szereplő harmadik tantárgy kiválasztásáról

Mint már beszámoltunk róla, e hónap végéig kell eldönteniük és jelezniük a nyolcadik osztályos tanulóknak, hogy a júniusi záróvizsgájukon az anyanyelv és matematika mellett melyik tantárgyat választják harmadiknak. Eddig a harmadik teszten öt tantárgyból – biológia, földrajz, történelem, kémia, fizika – szerepeltek kérdések, mostantól pedig ezek egyikéből kell csak a végzősöknek számot adni tudásukról. A záróvizsga tesztjeinek pontozása is változik: anyanyelvből és matematikából a júniusi kisérettségin legtöbb 14-14 pontot, a harmadik teszten pedig maximum 12 pontot érhetnek el a végzős általános iskolások.

A diákok a Moja srednja škola oktatási portálon tudják kiválasztani, hogy mely tantárgy mellett döntenek. Aki azonban meggondolja magát, tavaszig módosíthatja a kiválasztott tantárgyra vonatkozó bejegyzést.

Az elektronikus úton történő folyamatról a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola pedagógusát, Matuzik Anikót kérdeztük:

– A szülőknek december elsejétől van lehetőségük rá, hogy a Moja srednja škola oktatási portálon elektronikus úton bejelentsék a gyermekük által választott harmadik tantárgyat. Egyelőre még a folyamat elején vagyunk. Mi annyiban segítünk nekik, hogy előzőleg minden tanuló számára kinyomtattuk a portálon megtalálható szöveget a választott tantárgy kiválasztásáról. Tehát, ha a szülők úgy érzik, nem biztos, hogy sikerül elektronikus úton bejelenteniük, melyik lesz a harmadik tantárgy, akkor csak annyi a dolguk, hogy gyermekeikkel közösen kitöltsék ezt a kinyomtatott űrlapot, majd aláírásukkal visszaküldjék azt az iskolába, ahol én elvégzem a további műveleteket. Eddig egyébként a nyolcadik osztályos tanulók körében a legnépszerűbb tantárgyak között a biológia, a történelem és a földrajz szerepel – tudtuk meg Matuzik Anikótól.

Nyitókép: Dér Dianna