2024. április 16., kedd

Legtöbben öt-tíz évente cserélik autójukat

A többség akár 5000 eurót is hajlandó fizetni egy használt autóért

A szerbiai autótulajdonosok többsége gépjármű vásárlásánál az árat tartja legfontosabbnak. A legnagyobb kereslet a 3000 és 5000 euró közötti személygépkocsik iránt van, a legtöbben pedig öt-tíz évente cserélik autójukat – számol be a 021.rs hírportál a használt autók weboldalára (Polovni automobili) hivatkozva.
A felmérésben 4960 potenciális vásárló vett részt. Az eredményekből kiderül, hogy az országban milyen gyakran vásárolnak autót, mennyi ideig tart a négykerekűek keresése, mekkora összeget szánnak a vásárlásra, hogyan finanszírozzák azt, valamint, hogy mi a legfontosabb a vásárló számára a jármű kiválasztásakor.
A legtöbben, a válaszadók közel egyharmada (31,16 százalék) nyilatkozott úgy, hogy 5-10 évente vásárol autót. Valamivel kevesebb vásárló (27,72 százalék) három-öt évente, több mint 17 százalék pedig két-három évente cserél autót. A válaszadók kisebb, de jelentős százaléka (8,95 százaléka) nyilatkozott úgy, hogy évente vásárol új kocsit, ugyanakkor közel 10 százalékuk tíz-tizenöt évente cseréli négykerekűjét.
Bár a válaszadók egy része sok időt tölt a különböző modellek, hirdetések és ajánlatok nézegetésével, a felmérés során az is kiderült, hogy valójában mennyi időre van szükségük a vásárlóknak a következő autó kiválasztásához, vagyis mennyi ideig tart a folyamat a kereséstől a vásárlásig. A válaszadók több mint 30 százaléka mindössze egy hónap alatt talál magának autót. 65 százalékuk a keresés kezdetétől számított első három hónapban választ és vásárol is új járműt, míg 20 százalékuknál ez a folyamat három–hat hónapig tart.