2024. április 26., péntek

„Elszálltak a Sasok”

A szerb vb-búcsú országos és regionális médiavisszhangja

Érthető módon csalódott hangokkal volt tele a szerb szaksajtó, miután a válogatott a Svájc elleni vereséggel csoportutolsóként búcsúzott a katari világbajnokságtól. Mondani sem kell, hogy Dragan Stojković szövetségi kapitány sok bírálatot kapott, a szakember első megnyilatkozásában kijelentette, nem tervez lemondani, de elárulta, hogy ma 14 órakor beszél a nyilvánossághoz.

Az egyik legerősebb hangot a B92 kommentárja ütötte meg, amely a Szerbia a konténerben címmel utalt a balvégzetű, Svájc elleni mérkőzés helyszínére, az újrahasznosított hajókonténerekből készült dohai 974 Stadionra. Az értékelés a rossz játékrendszert és a hibás edzői döntéseket, valamint a mentalitást is kritizálja, mondván, a csapat igazából már a 60. percben szétesett, amikor a tréner hibás cseréi összezavarták az egész csapatot, amelynek egyébként sem felel meg a Piksi által erőltetett, sok gólra törekvő, rohanós játékstílus. Ez is vezetett addig, hogy bár az öltözői hangulat minden nyilatkozat szerint kiváló, a játékosok mégsem működtek csapatként, így Szerbia gyakorlatilag az egyetlen gárda volt a vb-n, amely nem a lehetőségeit feszegetve, hanem azok alatt teljesített.

A Sportski žurnalban Miodrag Božović, a Crvena zvezda egykori edzője szintén a rossz, elhibázott játékrendszert kritizálta, mondván, a második félidőt szinte nehezére esett nézni, a szerbek teljesen tehetetlenek voltak, bár azt nem tudta eldönteni, hogy ennek fizikai vagy pszichológiai okai voltak. Božović szintén kitért az állítólagos jó hangulatra, ami szerinte talán nem is annyira jó, mint mesélik.

A Nedeljnik szerint Szerbia megérdemelten esett ki a tornáról, aminek oka elsősorban a védelem és a támadás közti egyensúly hiánya volt, utóbbira sokkal nagyobb hangsúlyt fektetett a csapat. A Kurirban megjelent cikk szerint a szerb védelem egyenesen lealacsonyítóan gyenge volt, miközben a csapat taktikai és fizikai felkészültsége sem volt elégséges, a játékosok erőnléti állapota nem a vb-re való. A Blic a Piksi = Kiksi (botlás) szójátékkal élt, megjegyezvén, a valóság pofonja küldte haza Szerbiát a tornáról.

Nemcsak a hazai, hanem a regionális média is kifejtette véleményét Szerbia búcsúja kapcsán. A horvát Sportske novosti lapban arról írtak, hogy a szerb szövetségi kapitányt vagy zseninek, vagy hatalmas blöffölőnek lehet tekinteni, hiszen nem kevesebb, mint hét játékossal támadott a csapat, valódi védekező szellemiségű középpályás nélkül. Svájc ezért jutott olyan könnyen lehetőségekhez, de a szerb védelem sem állt a helyzet magaslatán. Dragan Stojković szövetségi kapitány távol állt attól, hogy beleszóljon a mérkőzés alakulásába, és csak a szerencsén múlott, hogy Brazília és Svájc nem szerzett több gólt Szerbia ellen.

Az ugyancsak horvát Index őrült meccsnek nevezte a szerb–svájcit, a 24sata.hr portál pedig ezzel a cinikus sorral kommentálta a szerb búcsút: „A Sasok elszálltak a világbajnokságról”. A bosnyák Klix a találkozót a vb eddigi legjobbjaként nevezte meg, míg a montenegrói Vijesti is a szerb védelmet vette elő mint a búcsú legfőbb okát. Szlovéniában a 24ur.si portál a 2018-as, Svájc elleni meccsel és búcsúval vont párhuzamot, a nemzeti hírcsatorna pedig azt a megjegyzést tette, hogy Svájc repülőgépre küldte a szerbeket.