2024. április 26., péntek

Úttörő szerep Magyarkanizsának

Elvetették a magot, és ki is csírázott

A közelgő világnap alkalmából Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa község polgármestere meglátogatta a községben működő, fogyatékkal élőket foglalkoztató intézményt: a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Szolgáltató és Védelmi Központot. Az ott lévő fiatalok és nevelőik nagy örömmel fogadták a polgármestert, aki a helyszínen ajándékot is kapott tőlük, amit saját kezűleg készítettek, ugyanis a központban több műhelyben tanítgatják őket, kit-kit képességei szerint. Fejsztámer Róbert polgármester elmondta, hogy az önkormányzat számára nagyon fontos azokkal a fiatalokkal és nem csak fiatalokkal való foglalkozás, akik erre külön rászorulnak.

– Nagyon örülök neki, hogy községünkben van ilyen intézmény, ráadásul hosszú évekre visszamenőleg. A védencek valóban fejlődést mutatnak, és a társadalmi munka bizonyos szegmenseibe is be tudnak kapcsolódni. Látszik, hogy nagyon aktívak az itt dolgozó szakemberek, hiszen sorra nyerik a hazai és a nemzetközi pályázatokat is – mondta a polgármester.

A pályázatok kapcsán pedig Tolnai Csaba igazgató mondta el, hogy úgy tűnik, az elvetett mag ki is csírázott.

– Intézményünk 2018 óta második alkalommal vesz részt 16 hónapos terjedelmű, határon átívelő IPA-projektumban, ahol másodszor is a Szeged-szőregi Szivárvány Autizmus Közhasznú Egyesület a társunk. Idén kora tavasszal lezárult a második projektum utolsó felvonása, melynek köszönhetően számtalan innovációval bővült intézményünk, nemcsak eszközök terén, hanem védett műhelyek kialakítására is alkalmunk nyílt – mondta az igazgató.

A horgosi épület alatt elhelyezkedő pincehelyiséget gombatermelő üzemmé alakították, illetve megváltozott munkaképességű fiatalokat tudtak munkába állítani a község területén a projektnek köszönhetően.

Szakács Ibolya, a projekt koordinátora arról számolt be, hogy az In Circle, vagyis Belül a körön elnevezésű program 2020. október 1-jén kezdődött, és 148 ezer euró volt az összköltsége.

– A pályázat fő célja az volt, hogy a megváltozott munkaképességű embereket minél jobban segítse a nyílt munkaerőpiacon a munkába állásban. Ezt a pályázat úgy érte el, hogy különböző előadásokat, fórumokat, üzleti konferenciákat szerveztünk, és megindítottunk több kommunikációs vonalat is az emberek munkába állításának lehetőségeiről – mondta a koordinátor.

A központban most is aktív munka folyik. Ottjártunkkor a fiatalok egy része jó kedélyűen vett részt a foglalkozásokon, mi pedig megtekinthettük azt az új berendezést, amely az udvarban kapott helyet. Itt fogják majd a gölöncsérműhelyben készült tárgyakat befesteni, de most nagy erővel a karácsonyi dísztárgyakat készítik, ajándékokat varrnak. Vasárnap pedig ünnepségük lesz, amit nagyon várnak, hisz ilyenkor léphetnek színpadra produkcióikkal mindannyian a Velünk kerek a világ elnevezésű műsorukkal.