2024. május 5., vasárnap
SZÓFIGYELŐ

Üzenőfal

Arra a célra, hogy a különféle emberi közösségek (család, iskola, tábor, üzemrészleg stb.) tagjai információt osszanak meg egymással, már a digitális eszközök használata előtt is voltak megfelelő felületek. Ilyen az írótábla (hagyományosan krétával írnak rá üzenetet, újabban pedig filccel) és a parafatábla stb.
Néhány éve újra kedvelt lett a kréta és a tábla, hiszen a régmúltat idézi. Vendéglők, kávézók használják a napi menü hirdetésére, irodákban motivációs feliratok vagy a napi feladatok kerülnek fel rá. Otthon a konyhában üzenőfalként, a gyerekszobában pedig rajztáblaként alkalmazható.
A hagyományos, mindenki által jól ismert parafatáblák nem hosszú életűek, morzsolódnak, nagyok. Hiába terjedelmes egy tábla, a kötött formája miatt nagy része kihasználatlan marad. De azért hasznos része az irodának, lakásnak, hiszen fotókat, emlékeztetőket, üzeneteket lehet rá kirakni.
Újabban parafatekercset alkalmaznak. Egyszerűen megfelelő formára lehet vágni és a lehúzható ragasztócsík segítségével könnyen rögzíteni lehet a falon. A tekercs 3 méter hosszú és 4 milliméter vastag természetes parafa. A tekercs hátulján nyomtatott vágási útmutató található, így mindenki egyszerűen és gyorsan megalkothatja a saját kreatív üzenőfalát. A parafatekercshez tartozik 20 darab stílusos gömbfejű tű és egy különféle dizájnokat és használati útmutatót tartalmazó könyvecske.
A lebegő kitűzőtábla olyan, mintha a fal előtt lebegne, annak köszönhetően, hogy lekerekített élei vannak, és rejtett a felfüggesztőrendszere. A panel irodákba és iskolákba egyaránt is alkalmas funkcionális elem, jól beilleszthető a környezetbe. Az üzenőfal anyaga önjavító tulajdonságú, nem morzsolódik, mint a hagyományos parafatáblák. A kitűzők eltávolításával a táblaanyag rugalmasságának köszönhetően visszatöltődnek a lyukak.
A nagy közösségi oldalakon az egyik legnépszerűbb szolgáltatás az üzenőfal. Sőt maga a Twitter gyakorlatilag nem egyéb üzenőfalnál. A közösségi hálózaton az üzenőfal arra szolgál, hogy segítségével az üzeneteinket eljuttassuk az összes ismerősünknek. Az üzenőfal nagyon hasznos üzenetek gyors cseréjére és információk tömeges eljuttatására.
A Kréta Digitális Kollaborációs Térben számos kommunikációs lehetőség áll a felhasználók rendelkezésére, segítségükkel az egész osztállyal vagy csoporttal és a tanulókkal is üzeneteket válthat a tanár. Az üzenőfalakra olyan üzeneteket írhat, amelyeket az egész osztály vagy csoport láthat, és ott válaszolhat rájuk. Az üzenőfalak diákokhoz, munkaterekhez, tanórákhoz, de akár feladatokhoz is kapcsolódhatnak.