2024. április 26., péntek

A legtöbb Szerbiában elítélt embercsempész szerb állampolgár

A Szerbiában elfogott és elítélt embercsempészek legnagyobb része szerbiai állampolgár, a migránsok főként „csak" tiltott határátlépés vagy más bűncselekmények, például lopás miatt kerülnek bíróság elé az országban – közölte internetes oldalán a helyi ügyészségek tájékoztatására hivatkozva a Szabad Európa Rádió balkáni irodája pénteken.

A szabadkai alapfokú ügyészség tájékoztatása szerint 2020. január 1. és 2022. november 30. között tiltott határátlépés és emberkereskedelem ügyében 24 ítéletet mondtak ki. Három esetben felfüggesztett büntetést kaptak az elítéltek, a többi esetben letöltendő börtönbüntetést. Tizenhárom esetben szerb, három-három esetben szír és török, míg egy-egy esetben iraki és olasz állampolgár volt az elítélt.

Ugyanebben az időszakban migránsok ellen 87 ítélet született, ebből 72 esetben letöltendő büntetést kapott az elkövető. A bíróság nem közölte, hogy milyen bűncselekményekért ítélték el az illegális migránsokat.

A zentai alapfokú ügyészség tájékoztatása szerint a 2020 és 2022 között 18 ítélet született tiltott határátlépés és emberkereskedelem miatt. Tizenhat esetben szerb, egy-egy esetben pedig északmacedón és bolgár volt az elítélt. Zentán 2021-ben két migránst ítéltek el fegyverek és robbanószerek gyártása, tartása és kereskedelme miatt, 2022-ben pedig két illegális bevándorlót rablás minősített esete, egyet pedig fegyverek és robbanószerek gyártása, tartása és kereskedelme miatt.

A szerbiai büntetőtörvénykönyv szerint egy évig terjedő börtönbüntetéssel sújthatók azok, akik illegális határátlépést kísérelnek meg, és hat hónaptól öt évig terjedő börtönbüntetésre ítélhetők az embercsempészek. A szervezett embercsempészbandák tagjaira viszont már a szervezett bűnözésre vonatkozó büntetési tételek vonatkoznak, így ők akár húsz évig terjedő börtönbüntetésre is ítélhetők.

Nyitókép: Gergely Árpád felvétele