2024. április 20., szombat

Gondoskodjunk vízóráink fagyvédelméről!

Felkészülve az előttünk álló téli időszakra, idejében gondoskodnunk kell mérőberendezéseink, konkrétan udvari vízóráink fagyvédelméről! Annak érdekében, hogy a vízórákat és más, belső, a családi házak fűtetlen részeiben lévő mérőberendezéseket megóvjuk az alacsony hőmérsékletektől, szakszerűn kell hőszigetelni azokat.

A Városi Vízművekből emlékeztetnek arra, hogy a fogyasztók kötelessége gondot viselni a mérőberendezéseikről, a vízóra tisztítása, megfelelő fagyvédelme és a műszaki sérülésektől való megóvás is a polgárok feladatkörbe tartozik. A vízóra abban az esetben fagyhat be, ha azt nem az előírásoknak megfelelően helyezték el, ha szakszerűtlen módon szerelték fel. Emellett gyakran megtörténik, hogy a belső berendezések (csapok, szelepek és vezetékek) befagynak, el is törhetnek olyan létesítményekben, amelyekben télen ritkán fűtenek, és használaton kívül vannak. Ilyen esetekben ajánlatos a vízóra felmelegítése, valamint a használaton kívül lévő helyiségekben lévő csövekből kiengedni a vizet. Mindez hatványozottan vonatkozik a hétvégi házakra, ezeket ugyanis télen általában csak ritkán használják. Amennyiben a vízórát sekély helyre, a földfelszínhez közel szerelték fel, be kell vonni, bugyolálni valamilyen hőszigetelő anyaggal! Ez lehet polisztirol lap (sztiropor), vagy akár szalma is.

Azoknak a polgároknak, akiknek vízórája az előírásoknak megfelelően van beépítve, nem kell tartaniuk a szerkezet befagyásától. Az illetékesek felszólítják a polgárokat arra, hogy idejében ellenőrizzék a berendezéseiket, és hogy szenteljenek különös figyelmet, cseréljék ki az elhasználódott, csurgó vízcsapokat és víztartályokat. Ilyen módon csökkenthetik a költségeiket. A mérőberendezések meghibásodásait az újvidéki polgárok a 0800/333-021-es telefonszámon jelenthetik be.

Nyitókép: Ótos András felvétele