2024. április 26., péntek

Eltűnőben a készpénzforgalom

Szerbiát még nem fenyegeti ez a veszély

Németországban a Volksbank és a Raiffeisen Bank úgy döntött, hogy december 1-jétől minden kirendeltségében megszünteti a készpénzforgalmat. Mint mondják, a bankjegyek forgalma évek óta folyamatosan csökken, németországi bankautomatáikból óránként már csak két személy vesz fel pénzt. Várható, hogy ez Szerbiában is bekövetkezik? S azt jelzi-e, hogy a papír és fém fizetőeszközök lassan a történelem süllyeszőjébe kerülnek?

Az üres pénztárca már a múlt század hetvenes évei óta nem jelenti azt, hogy gazdájának nincs pénze. A fizetőkártyák megjelenésével és tömeges elterjedésével egyre csökkent a bankjegyek iránti szükséglet, majd újabb történelmi változást hozott az elektronikus bankolás bevezetése, így mára – különösen a fejlett nyugati országokban – a készpénz szinte teljesen túlhaladottá vált. „Az emberek mindinkább áttérnek az online fizetésre és az interneten történő rendelésre, főleg a koronaválság kirobbanása óta. Egyre gyakrabban használják a bankkártyákat, kódokat, fizetési alkalmazásokat, a készpénz lassan kikerül a forgalomból. A német bankok döntése nem meglepő, náluk mind kevesebb a bankkirendeltség és a bankautomata is, a polgárok egyre ritkábban vesznek fel készpénzt. A bankoknak olcsóbb is áttérni a készpénz nélküli fizetési módra. Hírek szerint Svédország lesz a világ első országa, amelyben már jövőre megtörténik a nagy váltás” – nyilatkozta Dejan Gavrilović, a banki ügyfeleket tömörítő Efektiva polgári egyesület elnöke a Prva televíziónak.

Stockholm 1600 kilométerre van Belgrádtól, de a fogyasztói szokások tekintetében Svédország és Szerbia között ennél jóval nagyobb a távolság. Nálunk is életre kelt már az elektronikus bankolás, az emberek egyre gyakrabban fizetnek kártyával, a többség egyelőre mégis a készpénzt részesíti előnyben. Gavrilović szerint „nálunk a nép szereti, ha van szükség esetére félretett készpénze otthon, és ha valamelyik bank beszüntetné a készpénzforgalmat, rengeteg ügyefelét elveszítené. Itt ez most még korai, de egyszer bekövetkezik”. Hogy mikor, nehéz megjósolni, de tény, hogy a készpénz nélküli világban az államok abszolút ellenőrzésük alatt tudják majd tartani a pénzmozgást, és elméletileg a készpénz eltűnése az árnyékgazdaság végét is jelentené.