2024. április 26., péntek
VB-HÍREK

Horvátok sértegették Borjant

Sajnos a néhai Jugoszlávia népeinek futballszurkolói akkor is megtalálják a módot a szomszédos nemzet inzultálására, amikor nem egymás ellen játszanak a csapataik. Az ízléstelen támadások áldozata Horvátország és Kanada találkozóján utóbbiak kapusa, a szerb származású Milan Borjan volt. A jelenleg a Crvena zvezdánál védő Borjan 1987-ben a horvátországi Kninben született, és családja a Vihar hadművelet idején volt kénytelen Belgrádba menekülni, majd pár évvel később Kanadában telepedtek le. Élettörténete ismert a horvát szurkolók körében is, akiknek egy csoportja a Kanada ellen 4:1-re megnyert mérkőzés során bekiabálásokkal és a háború alatti menekülésre utaló zászlóval gúnyolódott a kapuson. Borjan később elárulta, valaki a telefonszámát is kiszivárogtatta, amire több ezer inzultáló üzenetet kapott horvátoktól. Csapattársai és a horvát válogatott tagjai is támogatásukról biztosították a kapust, a FIFA pedig eközben fegyelmi eljárást indított a Horvát Labdarúgó-szövetség ellen a szurkolói viselkedés miatt. „Ebből látszik, mennyire primitívek ezek az emberek. Gyerekként viselkednek, mert fogalmuk sincs, mi zajlott annak idején. Rendbe kell tenniük az életüket, mert tele vannak frusztrációval, és csak azért jöttek ide, hogy ezt levezessék” – kommentálta a történteket Borjan.

A régiónkat érintő másik ügyben, a szerb öltözőben talált, szerb színekre festett Koszovót ábrázoló zászló ügyében még tart a FIFA vizsgálata.

Pulisicet kórházba vitték

A kedd esti, Irán elleni mérkőzés után kórházba vitték Christian Pulisicet, aki az amerikaiak győzelmet és továbbjutást jelentő gólját szerezte. A támadó a 38. percben sérült meg, amikor betalált a hálóba, és közben ütközött az irániak kapusával. Pulisic nem is tudta megünnepelni a gólját, hosszú ideig ápolásra szorult, de folytatta a játékot, majd a félidőben lecserélték. A 24 éves csatár játéka így kérdéses a hollandok elleni nyolcaddöntőben szombaton. Kiesése jelentős veszteség lenne az Egyesült Államok együttesének, mivel a Chelsea futballistája az amerikaiak legismertebb és legjobb labdarúgója.

Az USA labdarúgó-szövetsége tegnap közölte, hogy az amerikai játékost kismedencei zúzódással diagnosztizálták, és napokon belül visszatérhet a pályára. Pulisic már elhagyhatta a kórházat, és egy, a közösségi médiában megosztott videóból az is kiderült, hogy csapattársai ünnepelve fogadták őt a hotelban.

Ronaldo Szaúd-Arábiába szerződik?

Sajtóértesülések szerint Cristiano Ronaldo hamarosan aláír a szaúdi al-Nasszr labdarúgócsapatához. A 37 éves játékos – aki a múlt héten közös megegyezéssel távozott a Manchester Unitedtől, így jelenleg nincs klubja – a Marca című spanyol lap információja alapján két és fél évre kötelezi el magát a közel-keleti egyesülethez. Az újság azt is tudni véli, hogy az üzlet teljes volumene, beleértve a reklámbevételeket is, szezononként 200 millió euró körül mozog. Korábban az amerikai CBS televízió is beszámolt arról, hogy az ötszörös aranylabdás iránt érdeklődik a szaúdi klub, amely ingyen igazolhatja le Ronaldót.

Első női játékvezető egy férfi vb-meccsen

A francia Stéphanie Frappart lesz az első női vezetőbíró, aki férfi labdarúgó-világbajnoki mérkőzésen fog dirigálni. A FIFA a mai Costa Rica–Németország összecsapást bízta Frappart-ra. Segítői is nők lesznek: a brazil Neuza Back, valamint a mexikói Karen Díaz Medina. Frappart pályafutása során sok férfitalálkozót vezetett már, és tagja volt a tavalyi Eb-keretnek is, de akkor végül nem kapott meccset. Hazája élvonalában 2019 óta működik közre. A FIFA bírói keretében először kaptak helyet nők a jelenleg zajló tornán. Frappart mellett a ruandai Salima Mukansanga és a japán Josimi Jamasita vezetőbíró, míg Back és Díaz Medina mellett van még egy partjelző: az amerikai Kathryn Nesbitt.

„Nem azért vannak itt, mert nők, hanem azért, mert FIFA-játékvezetők, és minden mérkőzésre készen állnak” – mondta Pierluigi Collina, a FIFA játékvezetői bizottságának vezetője még a torna előtt.

Ide tartozó hír, hogy Lothar Matthäus biztos a németek továbbjutásában. A 150-szeres válogatott exfutballista a Sport Bild című napilapban vezetett blogjában írt tegnap arról, hogy szerinte ezúttal nem ismétlődik meg a négy évvel ezelőtti, oroszországi tornán látott sikertelenség, amikor a Nationalelf története során első alkalommal búcsúzott a küzdelemtől a csoportkör végén. Akkor a Koreai Köztársasággal szemben maradtak alul a németek a harmadik csoportmeccsükön, így kiestek. „Az esélyünk a nyolcaddöntőbe kerülésre sokkal nagyobb, mint annak a kockázata, hogy kiesünk. A spanyolok ellen jó meccset játszottak a fiúk, fejlődtek, és megérdemelték az egy pontot. Azok a német erények, melyeket legutóbb hiányoltunk, visszatértek” – írta Matthäus.

Megbüntették Szenegált is

A FIFA a németekhez hasonlóan a szenegáli válogatottat is megbüntette, amiért az Ecuador elleni világbajnoki csoportmérkőzés előtti kötelező sajtótájékoztatón a csapatot egyetlen játékos sem képviselte. A keddi mérkőzést megelőzően csak a nyugat-afrikai csapat szövetségi kapitánya, Aliou Cissé jelent meg a média előtt, de az előírásoknak megfelelően a keret egyik futballistájának is ott kellett volna lennie. A FIFA ezért a szabályszegésért 10 ezer svájci frankos büntetést rótt ki a szenegáli válogatottra. A szenegáliak kiélezett összecsapáson 2:1-re legyőzték Ecuadort, és csoportmásodikként bejutottak a világbajnokság legjobb 16 csapata közé, ahol vasárnap Angliával találkoznak majd a negyeddöntőbe kerülésért.