2024. április 26., péntek

Szükség van rájuk

Tartományi, községi és helyi közösségi támogatásban részesült a bácskossuthfalvi önkéntes tűzoltótestület

A bácskossuthfalvi önkéntes lánglovagokat tömörítő testület 70 tagot számlál, akik közül több mint 50-en aktívak, vagy a bevetéseknél, vagy a különféle versenyek esetében. Figyelemre méltó eredményeket érnek el a gyermekek számára szervezett megmérettetéseken is.

Hagyományos zenés vacsoraestje keretében a hétvégén vette át ünnepélyesen a tartománytól, a községtől és a helyi közösségtől kapott ajándékait a Moravicai Önkéntes Tűzoltótestület a szervezet székházának közösségi termében.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Siniša Šavija, a Vajdasági Tűzoltószövetség elnöke, aki magával hozta Dragan Ćapinnak, a Szerbiai Tűzoltószövetség elnökének üdvözletét is.

– A falu önkéntes tűzoltó-egyesülete 850 ezer dinár összegben kapott támogatást a tartományi szövetségtől, hogy az előírásoknak megfelelő kiegészítő felszerelést vásároljon, emellett 10 teljes tűzoltóöltözetet is a rendelkezésére bocsátottunk a mezőgazdasági titkársággal együttműködve. Szervezetünk a következő évben 30 millió dináros keretösszegből gazdálkodhat majd, ami 10 millió dinárral több, mint az idén. A belügyminisztérium 55 millió dináros támogatásával remélhetőleg még az idén rendelkezhetünk, hogy továbbítani tudjuk az egyesületek felé. A vajdasági szövetséghez tartozó testületek közül 33 egyesületnek van jogosultsága erdőtüzeknél részt venni az oltásban, és reméljük, ez a kör bővülni tud majd. Az országos válságstáb tagja lett egyébként az önkénteseket tömörítő szövetség, és reméljük, hogy ennek okán is legfelsőbb szinteken ezentúl még nagyobb támogatottságot élvez majd az önkéntes alapon történő tűzoltás megszervezése. Illetve ennek az is az automatikus következménye, hogy a tagságnak gyakrabban kell részt vennie szakmai felkészítő tanfolyamokon – mondta egyebek mellett a tartományi szövetség elnöke.

Zorica Rankov, a Topolyai Községi Tűzoltószövetség elnöke egy légkondicionáló berendezéssel, illetve 33 ezer dináros pénzajándékával érkezett a rendezvényre.

– A Moravicai Önkéntes Tűzoltótestület az egyik legerősebb csapata községünknek, és a szövetség igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy ehhez megkapja a megfelelő hátteret, mint ahogy a község többi településén működő testületet is támogatja. A klímaberendezésnek különösen az idei, kiemelkedően meleg nyár alkalmával tapasztalt hőhullámok után biztosan nagy hasznát veszi majd a testület munkaközössége. A községi szövetség úgy határozott, hogy a mezőgazdasági munkagépek kontrollvizsgálata alkalmával befolyt összegből önkéntes testületeink munkáját támogatjuk majd. Ezt pályázati formában tudtuk megítélni, ezért a felhasználásával ez év végéig el kell számolniuk – tette hozzá Zorica Rankov. Papp László, a bácskossuthfalvi helyi közösség elnöke televíziót ajándékozott a csapatnak, majd köszönetét fejezte ki a település tűzoltóinak, akik idejüket, erejüket nem kímélve igyekeznek készenlétben állni mások anyagi és testi épségének védelmében, illetve a tűzoltói hivatás feladatai mellett a helyi közösség programjait is támogatni.

A rendezvényen Veselinović Strahinja, a bácskossuthfalvi szervezet elnöke is köszöntötte a megjelenteket, és összegezte az elmúlt egy év igen mozgalmasra sikerült egyesületi tevékenységét, a bevetések statisztikáját pedig Oláh Tibor, az önkéntes csapat parancsnoka foglalta össze.

Nyitókép: Kiegészítő felszerelést, 10 teljes egyenruhát, klímaberendezést és televíziót kapott ajándékba a Moravicai Önkéntes Tűzoltótestület (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)