2024. április 26., péntek
STATISZTIKÁK

A legkülönösebb rekordok a vb-n

• Kamerun ellen játszva Szerbia lett az első csapat a vb-k történetében, amely egy meccsen két gólt is lőtt az első félidő hosszabbításában. Egyúttal Irán mondhatja el magáról, hogy az alapjátékidőben valaha lőtt két legkésőbbi gólt szerezte, hiszen Wales ellen a 90+11., Anglia ellen pedig a 90+13. percben találtak be. Mindez persze az idén példátlan módon megnyúlt hosszabbításoknak köszönhető.

• Aleksandar Mitrović még csak a második szerb/jugoszláv labdarúgó, aki két különböző vb-n is betalált, dacára annak, hogy országunk már 13. alkalommal vesz részt a tornán. Előtte ez a tett csak a jelenlegi szövetségi kapitánynak, Dragan Stojkovićnak sikerült 1990-ben és 1998-ban.

Mitrović a kapitány nyomdokain (Fotó: Beta/AP)

Mitrović a kapitány nyomdokain (Fotó: Beta/AP)

• A Szaúd-Arábia elleni vereség során Argentína az 1930-as döntő óta először vesztett vb-meccset úgy, hogy a félidőben még vezetett. Pedig a tapasztalat biztosan nem hiányzott, hiszen olyanra még sohasem volt példa a vb-n, mint az argentinok nyitómeccsén, hogy egy csapat négy 34 évnél idősebb játékost nevezzen a kezdőbe (Messi, Di María, Otamendi, Papu Gómez). Ennek kontrasztjával álltak elő a spanyolok, hiszen Costa Rica ellen Gavi és Pedri szerepeltetésével 60 év óta ők lettek az első európai csapat, amely két tizenévest küld pályára a kezdőben. Gavi egyébként 18 évesen és 110 naposan a harmadik legfiatalabb játékos lett, aki vb-gólt szerzett Pelé (1958) és az argentin Manuel Rosas (1930) mögött.

• Cristiano Ronaldo új rekordot állított fel azzal, hogy ötödik világbajnokságán szerzett gólt, míg Lionel Messi a gólpasszok terén érte el ugyanezt.

• A walesi Wayne Hennessey még csak a harmadik kapus, aki világbajnokságon piros lapot kapott. A dél-afrikai Khune (2010) és az olasz Pagliuca (1994) mellé került fel erre a listára.

• Egészen az 1966-os angliai vb óta elérhetők részletes statisztikák a mérkőzésekről még a labdaérintések számára vonatkozóan is. Ebből számolták ki, hogy sohasem előzött még meg olyan hosszú építkezés egy gólt, mint az angolok Irán elleni hatodik, Grealish által szerzett találatát, amely előtt az angolok 35-öt passzoltak anélkül, hogy az ellenfél hozzáért volna a labdához.

• A statisztikák vezetése óta olyat sem látott még a világ, hogy egy csapat úgy nyerjen vb-meccset, hogy a játékidő alatt mindössze kétszer érintette a labdát az ellenfél tizenhatosán belül. Márpedig Costa Rica pontosan így tett Japán ellen!

Nyitókép: Mitrović a kapitány nyomdokain (Fotó: Beta/AP)