2024. március 28., csütörtök

Újrahasznosítás szennyezés nélkül

Szerbia tonnánként 18 390 dinárral támogatja az elkoptatott hulladék-gumiabroncsok feldolgozását

A törvény szerint november 1-jétől április 1-jéig kötelező a téli gumi használata, ha az utak havasak, jegesek. Kevesen gondolnak azonban arra, hogy mi történik az autógumival, amikor felesleggé válik. A gumiabroncs-hulladékok bolygónk egyik legsúlyosabb környezeti terhelését jelentik. Nemcsak azért, mert rengeteg keletkezik belőlük, hanem azért is, mert a gumiabroncsok az élettartam és mindennapi felhasználás során igen keveset veszítenek tömegükből. Mindeközben a bennük lévő káros anyagok, mint az arzén, a króm vagy a higany, folyamatosan szennyezik környezetünket. Európában évente több mint 3 millió tonna gumihulladék keletkezik. A természetbe kikerülve az elhagyott gumik súlyos környezeti károkat okoznak. A gumiabroncsok égetése hulladékgyűjtőkben vagy cementgyárban történik, és az égés során nagyon sok káros anyag kerül a levegőbe, ezek között olyan ismert rákkeltő anyagok is mint a szén-monoxid, a kén-dioxid vagy a nitrogén-monoxid. Hiába van tehát rengeteg szűrőberendezés, környezetünk károsítását nem kerülhetjük el égetés során. Környezetvédelmi szempontból ezért mindenképpen előnyös, ha anyagban történő hasznosítást választunk. Szerbia támogatja a gumihulladék újrahasznosítását, méghozzá 18.390 dinárral tonnánként. Szerbiában tavaly 50.726 tonna gumit hasznosítottak újra. Az összes gumihulladék 70 százalékát újrahasznosítják, 30 százalékát pedig energetikai célra használják fel. Begyűjtésük az elmúlt tíz évben fejlődött ki, egyre több vállalat foglalkozik használt gumik begyűjtésével és átvételével.

A gumihulladék környezetkímélő felhasználására tehát léteznek eljárások, de sajnos sokszor a hulladék mégsem jut el a megfelelő helyre. Szerbiában is egyre több gumi végez az illegális hulladéklerakókban, folyópartokon. Sokan még mindig nem tudják, hogy a régi és használt autógumik újrahasznosíthatók, s így nem szennyezzik a környezetet. A gumi a hétköznapi tárgyaktól, a táskáktól, pénztárcáktól, övektől, papucsoktól kezdve a bútorokig számos formát ölthet. Ezenkívül használható utak, árvízvédelmi gátak, partfalak kialakítására. A használt autógumik újrahasznosítására tehát számtalan lehetőség kínálkozik. Újrafelhasznált, kopott autógumikkal mencsak autópályákon találkozunk, hanem játszótereken is. Ezenkívül készíthetünk belőlük például virágtartót, de akár gyermekeknek homokozót, hintát vagy libikókát is. A gumiabroncsok megolvaszthatók, és ezután olyan dolgok formálhatók belőlük, amiket a játékszerek gyártásánál is használnak. Egyes esetekben a még jó állapotban lévő régi gumiabroncsokat felújítják, és helyben értékesítik vagy exportálják más országokba. Ezeket a gumiabroncsokat leginkább az építőipari gépeken, illetve a mezőgazdaságban használják fel. Az autógumikból ezenkívül bonyolult eljárásokkal olyan ipari anyagok készíthetők, amelyek felhasználhatók járófelületek kialakítására.

Az Európai Unióban a gumiabroncsok felhasználása az elmúlt 25 évben jelentősen megnőtt. A gumit többek között felhasználják útépítés során, vasúti közlekedésben, játszóterek és sportpályák burkolásánál. A gumiabroncs újrahasznosítása környezetvédelmi, gazdasági haszna miatt alapvető érdeke a társadalomnak.