2024. április 26., péntek

Káposztából is kevesebb fogy

A topolyai piacon is érezhető a vásárlóerő csökkenése

Ilyenkor, a késő őszi időszakban általában a káposzta a piacok „sztárja”. Az egyik legolcsóbb vitaminforrás iránt a korábbi években novemberben mindig nagy volt a kereslet. A felhozatal idén sem maradt el az előző években tapasztalttól, a kereslet azonban több árus egybehangzó véleménye szerint csökkent. A piacokon a zöldségfélék esetében is érezhető a fizetőképes kereslet csökkenése.

A topolyai piacon a héten 35–40 dinárért kínálták a fejes káposztát kilogrammonként, a gyalult, savanyításra kész formáját pedig tízkilós zsákokban 50 dinárért kínálták kilogrammonként.

Vojislav Krunić helyi termelő elmondta, hogy a tavalyihoz képest a kereslet érezhetően csökkent minden zöldségféle, sőt még a káposzta iránt is. Meglátása szerint legalább 30 százalékkal kevesebbet vásárolnak az emberek, mint tavaly, ami nem csak a káposzta esetében tapasztalható. Véleménye szerint egyrészt csökkent időközben a fizetőképes kereslet, másrészt a lakosság is fogyóban van. Egyre inkább a lakosságnak az a része van többségben, mely kevesebb élelmiszert fogyaszt – mutatott rá a demográfiai trendekre. Míg korábban hordószámra savanyították a káposztát az emberek, most legfeljebb tíz kilót ha vesznek, illetve néhány fejet hasábnak.

Krunić elmondta, hogy a szőlőkben található nagyobb földterületen szabadföldi zöldségtermesztéssel foglalkoznak. Tudomása szerint a topolyai termelők többsége fóliasátras és üvegházas termelést folytat. Fiai és lánya is már külön háztartásban élnek, de a zöldségtermesztést közösen folytatják, akárcsak az áru előkészítését, csomagolását, értékesítését. A káposzta mellett karfiolt, burgonyát, paradicsomot, zöldhagymát is termesztenek. Ezek vízigényes növények, az öntözést a Krivaja folyóból csepegtetőrendszereken keresztül oldották meg. A víz azon a tó utáni kezdeti szakaszon még kristálytiszta, öntözésre kiválóan alkalmas. Hozzátette, hogy a termelési költségek drasztikusan megnőttek, az újratermelési anyagok jelentősen megdrágultak, miközben a piacon alig emeltek a végtermék árán.

Nyitókép: Az egyik legolcsóbb vitaminforrás iránt a korábbi években mindig nagy volt a kereslet (Tóth Péter felvétele)