2024. április 26., péntek

Az összefogás vihet előre

Megemlékeztek Vajdaságnak a Szerb Királysághoz való csatolásáról

Bácska, Bánát és Baranya Szerb Királysághoz történő csatolásának 104. évfordulója alkalmából pénteken díszülést tartottak a Szerb Nemzeti Színházban. Mint ismeretes, november 25-ét a tartomány egyik jeles dátumaként kezelik, ugyanis 1918 november 25-én a Szerb Királysághoz csatolták a területet, a szerbek, bunyevácok és más bácskai, bánáti és baranyai szlávok nagy népgyűlésének döntése értelmében.

Az eseményen Igor Mirović tartományi kormányfő úgy fogalmazott 1918 november 25-e történelmi jelentőségű a vajdasági szerbség számára, mert egy új időszak kezdődött. Jaša Tomić és Svetozar MiIetić munkásságára emlékezett, amely alapul szolgált az új eszmék megvalósításához.

Vajdaság Szerbia elidegeníthetetlen része és nem csak a múlt határozza meg Vajdaságot, hiszen ma a tartomány az együttélés helyszine, ahol a kisebbségek egyenrangú jogokat élveznek.

Vajdaságban napjainkban gyárak épülnek, új munkahelyek nyílnak, és fontos az összefogás, mert csak ez viheti előre térségünket – fogalmazott.

Az eseményen jelen volt Ana Brnabić miniszterelnök, Vladimir Orlić a köztársasági képviselőház elnöke, valamint a tartományi parlament és a kormány képviselői, és magas rangú vendégek.

Nyitókép: Dancsó Áron felvétele