2024. április 25., csütörtök

Rengeteg a pellet, de nem kell senkinek

A hazai piacon hatalmas mennyiségű pellet halmozódott fel, kereslet nincs iránta, a kormány mégsem oldja fel a kiviteli tilalmat – panaszolta el Zoran Drakulić, a legnagyobb hazai pelletgyártó cég, a belgrádi székhelyű Bioenergy Point tulajdonosa. Mint mondja, a pelletgyártók bevételei megcsappantak, az ő vállalata már ott tart, hogy el kellett halasztani a munkások bérének kifizetését.

– A pelletpiacon katasztrofális a helyzet, a készlet hatalmasra duzzadt, az eladás teljesen leállt. Akinek kellett, az már bevásárolt pelletből is, fából is, így most egyik sem kelendő, a kivitel viszont tilos. Azt gondoltuk, hogy a kormány majd feloldja az exporttilalmat, de úgy látszik, nem fogja. Nem használtuk ki azt az időszakot, amikor a külföldi piacon nagy volt a kereslet, most meg nem tudunk mit kezdeni az áruval – nyilatkozta Drakulić csütörtökön, amikor a munkásokat megnyugtatni ment be a cégbe, a fizetések tíznapos késése miatt ugyanis az elégedetlen foglalkoztatottak már útzárlatokat emlegettek.

A kormány augusztusban tiltotta be átmenetileg a pellet kivitelét, és egyúttal tonnánkénti 38.000 dinárra korlátozta az árát. Drakulić beszélt a kereskedelmi minisztérium képviselőivel, akik annyit mondtak neki, hogy ők Dubravka Djedović bányászati és energiaügyi miniszter jóváhagyása nélkül nem dönthetnek semmiről. A tárcavezető viszont nem reagál a Bioenergy Point hívásaira, „úgy látszik, a kormánynak csak az a fontos, hogy a külföldi vállalatok működjenek” – mondta a Betának Drakulić. Tudomása szerint külföldön sem jobb a helyzet, ott sem kell most senkinek a felhalmozódott, hamis árukísérő okmányokkal ellátott oroszországi és fehéroroszországi pellet.