2024. május 5., vasárnap
VB-HÍREK

„Kihagyott helyzetek és védelmi hibák”

Manuel Neuer, a németek kapusa szerint a kihagyott helyzetek és a védelmi hibák miatt kaptak ki szerdán a japánoktól a katari világbajnokságon. A csapatkapitány hatalmas csalódásként értékelte az eredményt, s kiemelte, szerinte a rengeteg védelmi hiba és a támadók pontatlansága miatt veszítették el a mérkőzést. „Nem voltunk elég türelmesek hátul a második félidőben. Jobban kellett volna játszanunk, több önbizalommal a támadásvezetésben” – vélekedett a 36 éves világbajnok labdarúgó, majd hozzátette: „mi hoztuk fel az ellenfelet”. Szerinte a japánok eltökéltsége döntötte el a mérkőzést: „Hittek benne, hogy nyerhetnek, mi pedig azt gondoltuk, hogy meg tudjuk őrizni a vezetést.”

İlkay Gündoğan, a németek középpályása a találkozó után azt mondta, hogy túlságosan megkönnyítették a japánok dolgát, Hansi Flick szövetségi kapitány pedig meglehetősen feldúltan értékelt: „Ez brutális csalódás! Az első félidőben hetvennyolc százalékban birtokoltuk a labdát, a másodikban pedig rengeteg helyzetünk volt, de nem tudtuk ezeket kihasználni. A japánok ma egyértelműen hatékonyabbak voltak nálunk.”

A németek ezt megelőzően legutóbb 1994-ben kaptak ki előnyből világbajnokságon: akkor a bolgárok elleni negyeddöntőben maradtak alul 2:1-re, 1:0-s vezetésük után.

Neuer rémálma: Aszano a jobb válla felett szerezte meg a japánok győztes gólját (Fotó: Beta/AP)

Neuer rémálma: Aszano a jobb válla felett szerezte meg a japánok győztes gólját (Fotó: Beta/AP)

Matthäus: Zavarja őket a „háttérzaj”…

Lothar Matthäus szerint a Japántól elszenvedett szerdai vereséggel rajtoló német válogatottat zavarja a „háttérzaj”, ami miatt a játékosok nem koncentrálnak megfelelően a sportszakmai feladatokra. „Az emberi jogokkal és a csapatkapitányi karszalaggal kapcsolatos viták, valamint az, hogy a szurkolók ihatnak-e sört, vagy sem, nem hagyják érintetlenül a futballistákat” – vélekedett a játékosként 150-szeres válogatott, világ- és Európa-bajnok szakember, aki a német RTL televíziónak azt mondta, úgy tűnt neki, mintha leblokkoltak volna a játékosok a második félidőben. „A labdarúgók azért vannak ott a vb-n, hogy focizzanak, és képviseljék hazájukat a pályán. Németország sokat tárgyalt bizonyos témákról és arról, hogyan lehet átadni üzeneteket, de ennek hatására a koncentráció automatikusan csökken” – jelentette ki a 61 éves Matthäus.

A korábbi kiváló futballista szerint a Spanyolország elleni, vasárnap sorra kerülő mérkőzésre fel kell javulnia a német válogatottnak, amelynek szerinte kompaktan és önbizalommal telve kell pályára lépnie: „Csapatként kell játszanunk, a teljesítményünk határán, de mindenekelőtt ki kell használni a lehetőségeinket.”

„Hasonló ambíció”

Luis Enrique spanyol szövetségi kapitány dicsérte játékosait a Costa Rica csapata felett aratott 7:0-s győzelem után, egyúttal azt ígérte, hogy a németek elleni, vasárnapi mérkőzéshez hasonló ambícióval fognak hozzáállni a katari világbajnokságon. A spanyolok vb-történetük legnagyobb különbségű győzelmét aratták, az eddigi 99 vb-góljukhoz hetet hozzátéve már 106-nál járnak. „Amikor a dolgok így alakulnak, a labdarúgás csodálatos sport” – lelkendezett a szakvezető, kiemelve, hogy kivételes volt a labdatartásuk, és nagyon eredményesen fejezték be támadásaikat, azzal a felfogással futballoztak remekül, amely évek óta jellemzi a spanyol válogatottat. Arról is beszélt, hogy nincs egy kiemelkedő csatáruk, aki harminc gólt szerez, hanem ott van Ferrán Torres, Dani Olmo, Marco Asensio, Gavi… „Sosem aggódtam azért, hogy ki lő gólt” – árulta el.

Szaúdi inspiráció

A németeket legyőző japánok erőt merítettek abból, hogy kedden Szaúd-Arábia válogatottja fordítani tudott az argentinok ellen. A csapatkapitány, Josida Maja a szerda délutáni mérkőzést követően többek között arról beszélt, hogy 1:0-s hátrányban a második félidőre változtattak a felállásukon, és inspirálta őket az is, hogy egy nappal korábban a szaúdiaknak sikerült vert helyzetből nyerniük az egyik nagy esélyes ellen. Ugyanakkor hangsúlyozta, még messze nem végezték el a tervezett munkát. A szövetségi kapitány, Morijaszu Hadzsime elárulta, agresszíven akartak futballozni az elejétől kedve, az volt a tervük, hogy amennyire lehet, irányítják a játékot, de a német válogatott nagyon erős volt, így kénytelenek voltak állhatatosan védekezni, és megpróbálni kihasználni az adódó gólszerzési lehetőségeket. „Ez egy nagy meglepetés” – hangsúlyozta a szakvezető, aki ugyancsak utalt arra, hogy a szaúdiak legyőzték az argentinokat, ami szerinte azt jelzi, hogy az ázsiai országok labdarúgása elérte a nemzetközi színvonalat.

Al-Sahranit megműtötték

Megműtötték, így minden valószínűség szerint véget ért a világbajnokság a szaúdi Jasszer al-Sahrani számára. A balhátvédet az argentinok ellen megnyert mérkőzés 89. percében térdelte arcon saját csapattársa, a kapus Mohamed al-Ovajsz. A játékost le kellett cserélni, a szaúdi szövetség tájékoztatása szerint pedig arcsérülése miatt még szerdán megoperálták. Arról nem írtak, hogy al-Sahraninak mennyi időt kell kihagynia, de vélhetően véget ért számára a torna.

A szaúdiak szombaton Lengyelországgal, jövő szerdán pedig Mexikóval találkoznak.

Delaney térdsérülése

Thomas Delaney, a dánok védekező középpályása térdsérülést szenvedett a Tunézia elleni, keddi mérkőzésen, emiatt a továbbiakban nem játszhat a világbajnokságon. A 31 éves futballistát a gól nélküli döntetlennel zárult összecsapás első félidejének vége előtt le kellett cserélni, a meccs után elvégzett orvosi vizsgálatok alapján pedig négy hét pihenőre kényszerül. „Hiányozni fog a pályán is, és azon kívül is. A többi játékos azonban készen áll a folytatásra, és még így is erős kerettel vághatunk neki a következő mérkőzéseknek” – kommentálta játékosa kiesését Kasper Hjulmand, a dánok szövetségi kapitánya.

Dánia legközelebb szombaton játszik Franciaországgal, majd jövő hét szerdán Ausztrália ellen zárja a csoportkört.

Nyitókép: Neuer rémálma: Aszano a jobb válla felett szerezte meg a japánok győztes gólját (Fotó: Beta/AP)