2024. április 23., kedd

Pásztor Bálint: Politikai célok miatt kérdőjelezik meg az újvidéki emlékmű legitimitását

Csütörtök este dr. Pásztor Bálint VMSZ-alelnök és köztársasági parlamenti frakcióvezető volt a vendége a Vajdasági RTV Fókuszban című műsorának. Többek között az Újvidéken felállítandó 1944–45-ös ártatlan áldozatok emlékműve körül kialakult ellentétes véleményekről, a november 13-án lezajlott Magyar Nemzeti Tanácsi választásokról és az észak-vajdasági településeket érintő migránshelyzetről kérdezték.

A műsorvezető kérdésére reagálva dr. Pásztor Bálint kihangsúlyozta, hogy az újvidéki emlékmű kapcsán a VMSZ nem mellékelt semmilyen, áldozatok neveit tartalmazó névsort. Elmondta, hogy még 2010-ben alakult egy magyar-szerb történész vegyesbizottság, amely összeállította az 1941 és 1948 között kivégzett vajdasági ártatlan áldozatok névsorát, nemzetiségi hovatartozástól függetlenül. Ezen több ezer név szerepel, és fel is került az internetre.

Emlékeztetett rá, hogy a Szerbia és Magyarország közötti megbékélés már egy hosszú ideje tartó folyamat, amelynek része az újvidéki emlékmű felállítása. Hogy egyes ellenzéki képviselők most hozakodnak elő ezzel a témával, fasisztáznak, valamint most keresnek ebben vitatható dolgokat, az pusztán politikai nyerészkedés. És ezzel együtt ártatlan, sok esetben gyermekáldozatok emlékének a megkérdőjelezése. Ezzel a két nemzet közötti viszonyt is megpróbálják olyan szintre süllyeszteni, mint amilyen a békefolyamat előtt volt.

– Emlékmű azonban lesz az újvidéki ártatlan áldozatok emlékére. Nem fog megakadni ez a folyamat – hangsúlyozta Pásztor Bálint.

A VMSZ alelnöke az MNT választások kapcsán elmondta, hogy valóban történelmi sikerről van szó, hiszen több mint 40 900 ember ment el és szavazott a Magyar Összefogásra. Kevesebb szavazattal is megszerezhették volna a mandátumokat, de ez pont azt bizonyítja, hogy az emberek bizalmat fektetnek beléjük.

A migránshelyzet témája is felmerült, amelyre úgy reagált, egyes helyeken, például Horgoson valóban tarthatatlan a helyzet. Ennek ellenére 2015 óta a parlamentben a VMSZ képviselői azok, akik állandóan a probléma orvoslását követelik még akkor is, ha a kormány nem ért velük egyet.