2024. április 26., péntek

Mindhárom tanulót kizárhatják

A trsteniki Műszaki Iskola iskolaszéke a tanári tekintély védelmezése érdekében döntött

A 17 éves I. K., aki a trsteniki Műszaki Iskolában telefonnal felvételezte, ahogy osztálytársa kihúzza az angoltanárnőjük alól a széket, kiiratkozott a középiskolából – tudta meg tegnap a Novosti napilap, a szerda délutáni iskolaszék ülését követően. Ennek ellenére döntés született arról is, hogy mindhárom garázdálkodó diákot eltanácsolják, azaz kizárják az iskolából.

A Novosti szerint annak ellenére, hogy az egyik tanuló kiiratkozott az iskolából, a fegyelmi eljárást lefolytatták vele szemben is, hiszen ezt követeli meg a törvény. A napilap információi szerint történt arra próbálkozás, hogy a fegyelmi eljárás lefolytatását megakadályozzák N. Ž. esetében, akinek a védelmében a szülők még olyan egészségügyi dokumentumokat is benyújtottak az iskolaszékhez, amelyekkel arra mutattak rá, hogy a fiú pszichikai problémákkal küzd, sőt szerdán reggel még arról is hozott orvosi dokumentációt az apa, miszerint gyereke sürgős kórházi kezelésre szorul. Így az ő esetében, a fiatalkorú távollétében az iskolaszék nem tudott döntést hozni. A tanárok azonban megkövetelték az iskolaszéktől, hogy foglaljon állást az ő esetében is, így az ő kizárásáról is megszületett a javaslat.

A végső döntést azonban mégiscsak az iskola igazgatója hozza meg. Ő indítja el és folytatja le az eljárást, illetve hoz végső döntést a diákok büntetése kapcsán. Erre szerdán nem került sor.

A három fiatal, a középiskola harmadik osztályos tanulói ellen azért indított fegyelmi eljárást az iskola, mert két héttel ezelőtt, a nappali váltásban a 17 éves N. Ž. Az iskolaórán kihúzta a széket az angoltanárnőjük, Marija Stevanović alól. A tanárnő a földre zuhant. Az egész tettet a 18 éves M. M. és a 17 éves I. K. mobiltelefonnal felvételezte, majd jókat derültek azon, milyen jól elbántak a tanárnővel. A felvételt mások is élőben követhették a közösségi oldalon, és az Instagram storyjukban, illetve a Viber-csoportokban megoszthatták egymással a fotókat és a felvételt.

A tanár tekintélye ellen elkövetett cselekvést, ami bántalmazásnak is tekithető, a trsteniki iskolaigazgatók aktívája is elítélte, ahogy számos más iskola tanári kara, illetve szakszervezete, valamint a trsteniki szociális munkaközpont, illetve az oktatási minisztérium is nyilatkozott az ügy kapcsán. Branko Ružić oktatási miniszter a legsúlyosabb büntetés kiszabását kérte az iskolától, mint mondta senki nem hunyhat szemet az erőszak felett. A trsteniki tanári kar kiállt kolléganője mellett, erről közleményt tett közzé az iskola közösségi oldalán, mondván, hogy senkinek sem sérülhet az integritása, tekintélye és a leki nyugalma a munkahelyén.

A tanárnő a médiának adott nyilatkozatában kiemelte, az őt ért molesztálás sokként hatott rá, valójában abban a pillanatban nem is fogta fel, mi történt vele. Akkor tudatosodtak benne a történtek, amikor fia otthon megmutatta neki a felvételt. Szégyellte magát az eset miatt.

A trsteniki Műszaki Iskola meg nem nevezett alkalmazottja a nova.rs-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy az egyik tanuló szülei a fegyelmi eljárás előtt orvosi leleteket nyújtottak be az iskolának, ezekben az áll, hogy gyermekkori traumái miatt már régebb óta pszichikai problémákkal küzd, ám erről eddig nem tájékoztatták az iskolát. Ezt Ružić miniszter is megerősítette, mondva, hogy a dokumentummal a szülők arra akartak rámutatni, hogy fiuk tettének elkövetésekor beszámíthatatlan állapotban volt – közölte a Szerbiai Rádió és Televízió.

A fegyelmi eljárást a szülők jelenlétében folytatta le az iskolaszék.

Marija Stevanović tanárnő, az iskolaszék döntésére várva a Novosti napilapnak adott nyilatkozatában megköszönte a kollégák és a média eddigi támogatását.