2024. április 26., péntek

Munka és tanulás

Támogatás az egyetemi tanulmányok mellett dolgozó hallgatóknak

Tizenkét Újvidéken tanuló egyetemista havi 15 ezer dináros ösztöndíjban részesül 10 hónapon keresztül. Ebből 10 ezer dinárt biztosít az illetékes tartományi titkárság, 5 ezret pedig az egyetemistát foglalkoztató cég. A támogatásokról szóló szerződéseket Zoran Milošević, tartományi felsőoktatási titkár osztotta ki szerda délelőtt Újvidéken.

– Ez egy olyan projektum, amely a közösséget szimbolizálja, mivel a fiatalok oktatásába és fejlődésébe való befektetés a jövőnk záloga. Ezek a fiatalok a tanulás mellett különböző aktivitásokban vesznek részt és dolgoznak is. Ezzel az ösztöndíjjal szeretnénk megteremteni a feltételeket a tehetséges tanulók foglalkoztatásának növeléséhez, és ígéretes perspektívát teremteni a társadalmunk legképzettebb része számára – hangsúlyozta Zoran Milošević.

Dávid Csilla

A fiatalok a jövő záloga (Fotó: Dávid Csilla)

– Az egyetemi tanulmányaim mellett segédmunkásként dolgozom egy cégben, amely robogók értékesítésével foglalkozik. Elsősorban anyagilag is nagy segítség számomra ez az ösztöndíj, másrészt pedig a munkám és a szorgalmam elismerése – mondta Isidor Sekicki, az Újvidéki Egyetem Közgazdasági Karának harmadéves hallgatója.

Milica Kontić szintén e fakultásra jár. Tanulmányai mellett könyvelőként dolgozik.

 – Nagyon örülök, hogy részesülhetek ebben az ösztöndíjban. A havi 15 ezer dinár nagyon sokat jelent egy fiatal számára. Tisztában vagyok azzal, hogy rajtunk kívül még nagyon sokan dolgoznak az egyetem mellett, és tapasztalatból tudom, hogy ez nem könnyű. Nekik mindenféleképpen azt tanácsolom, hogy használjanak ki minden alkalmat és próbáljanak a szakmájukban munkát találni – mondta Milica.

Sara Petrović, a Technológiai Kar végzős hallgatója, biokémia szakon tanul. Már harmadik éve pályázik sikeresen erre az ösztöndíjra.

 – Nagyon hálás vagyok a tartományi felsőoktatási titkárságnak, hogy már több éve támogatnak. Úgy érzem, ez azt mutatja, hogy felismerték a szorgalmamat. Emellett örülök, hogy ezáltal megismerhetek más egyetemistákat is, akiknek az enyémhez hasonló érdeklődési körük van, valamint ambiciózusok és szorgalmasak. Bár nehéz az egyetem mellett dolgozni, mindenféleképpen sok előnnyel is jár, mivel így már az egyetemi évek alatt munkatapasztalatot szerezhetünk – hangsúlyozta az ösztöndíjas.

Nyitókép: Dávid Csilla