2024. április 19., péntek

Történelmi beruházás Temerinben

Hosszú évek után megoldódhat az ivóvíz problémája

A temerini községháza épületében kedden Mladen Zec polgármester és Miloš Maletić, a tartományi nagyberuházási igazgatóság igazgatója ünnepélyesen aláírta a vízgyár kiépítésére biztosított anyagi forrásokról szóló szerződést.

Mladen Zec elmondta, Vajdaság egész területén, így Temerinben is nagy problémát jelent a tiszta és egészséges ivóvíz hiánya, amelynek megoldására a polgárok már hosszú évek óta várnak.

– Ma aláírtuk a szerződést, és hamarosan meghirdetjük a pályázatot is a vízgyár kiépítésére, amelyre 1 milliárd 600 millió dinárt fordítunk. Ekkora összeget Temerin község önerőből sosem lett volna képes előteremteni, hiszen ez nagyjából két évnyi teljes költségvetésnek felel meg. Ezért hatalmas köszönettel tartozunk a tartományi kormánynak, a tartományi nagyberuházási igazgatóságnak és személyesen Igor Mirović tartományi kormányfőnek is – jelentette ki a polgármester.

Miloš Maletić és Mladen Zec (Fotó: Fúró Dénes felvétele)

Miloš Maletić és Mladen Zec (Fotó: Fúró Dénes felvétele)

Temerin polgármestere hozzátette, hogy a vízgyárat a Staro Đurđevo területén lévő forrásnál építik meg.

– A vízgyár három költségvetési és két naptári éven belül fog elkészülni. Remélem, hogy a polgárok két év múlva tiszta és egészséges ivóvízhez jutnak. Kijelenthetem, hogy ekkora beruházásra száz éve nem volt példa. A választások előtt ígéretet tettünk, hogy megvalósítjuk ezt a projektet és nagy örömmel tölt el, hogy ezt valóra váltottuk – fogalmazott Zec.

Miloš Maletić hangsúlyozta, hogy a tartományi kormány a nagyberuházási igazgatóságon keresztül jelentős támogatást biztosított a vízgyár kiépítésére, amely által Temerin községének mintegy 30 ezer lakosa számára lesz biztosítva a tiszta ivóvíz.

– A vízgyárnak köszönhetően a jelenlegi másodpercenkénti 35 literes kapacitást 130 literre emeljük. A mostani kihívásokkal teli idők ellenére is ezt a projektet a tartományi kormány finanszírozni fogja az idei és a következő két költségvetési évben. Ez a beruházás is bizonyítja a köztársasági és a tartományi kormány közti sikeres együttműködést és azt a kitűzött irányvonalat, amely az arányos regionális fejlesztésekre vonatkozik – mondta Maletić.

Kiemelte, hogy a következőkben is a lehetőségekhez mérten folytatni fogják Temerin község támogatását.

Nyitókép: Fúró Dénes