2024. április 26., péntek

Egyre közömbösek a szerbiai polgárok az EU-csatlakozással kapcsolatban

A szerbiai polgárok mind közömbösebbek az ország európai uniós jövőjével kapcsolatban, emellett megváltozott az ukrajnai háborúhoz való hozzáállásuk, derült ki egy közvélemény-kutatásból.

A kutatás rámutat, hogy több mint egyharmada a polgároknak, vagyis 36 százalékuk, közömbös az EU-csatlakozással kapcsolatban, 28 százalékuk örülne neki, még 33 százalékuk aggódik.

Azzal kapcsolatban, hogyan reagálnának arra, ha megszakadna a csatlakozási folyamat, 43 százaléka a polgároknak úgy nyilatkozott, hogy közömbös lenne. A kutatás azt is kimutatja, hogy az emberek egyre jobban aggódnak amiatt, hogy milyen hatással lesz az ukrajnai háború, milyen következményei lesznek.

Hozzátették, hogy a megkérdezettek 93 százaléka attól tart, hogy a télen további emelkedések várhatóak, köztük az áram és az üzemanyag ára, még kétharmaduk attól fél, hogy áramkorlátozások lesznek, valamint energetikai hiány léphet fel.

Szerbia gazdasági helyzetével kapcsolatban a megkérdezettek 39 százaléka úgy véli, Szerbia rossz úton halad, még 33 százalék azt gondolja, hogy a jó irányba tart.

Nyitókép: Pixabay