2024. április 26., péntek
C CSOPORT

A veterán hálóőr parádéja

Előzetesen is tudni lehetett, hogy Mexikó és Lengyelország összecsapása kulcsfontosságú lehet a C csoportban a továbbjutás szempontjából, Argentína sokkoló vereségével pedig még inkább megnőtt a tétje a párharcnak. Ehhez mérten taktikusan is álltak ki a felek egymás ellen, lassan bontakoztak ki a csapatok szándékai. A nézőtéren nagy mexikói fölény volt, lassacskán pedig a pályán is a szurkolótábor többségi akaratának megfelelő erőviszonyok alakultak ki, az első félidőben jórészt az amerikai gárda irányította a meccs menetét. Robert Lewandowski korai, cseppet sem veszélyes fejesén kívül nem igazán lehetett érdemi lengyel támadást feljegyezni, a túloldalon azért több helyzet született, Alexis Vega távoli fejese még befért volna a kapufa tövénél, egyszer Jesús Gallardo futott fel ígéretesen, a játékrész finisében pedig a legnagyobb addigi lehetőség került Mexikó elé, amikor az eleső Hirving Lozanónak szánt labda a jobb szélen betörő Jorge Sánchezhez került, aki a rövid felsőt vette célba, de Wojciech Szczęsny látványosan szögletre hárított. Hasonló szereposztással folytatódott a mérkőzés, a dráma mégis a mexikói kapu előtt történt: egy ritkán látott lengyel támadásnál Héctor Moreno birkózta le mezhúzással Lewandowskit, amit Chris Beat sporttárs videózás után büntetővel jutalmazott, de a világklasszis csatár jobb alsóba helyezett lövését Guillermo Ochoa fantasztikus érzékkel kifogta! Az örömtől adrenalinvonatra ült Mexikó, amely Henry Martín csúsztatásával hamar kihasználhatta volna friss lélektani fölényét, de Szczęsny újabb nagy hárítást mutatott be, a mérkőzés üteme pedig ezután fokozatosan leült, és az eredmény már nem változott.

A lengyel tizenegyest megelőző pillanatok (Fotó: Beta/AP)

A lengyel tizenegyest megelőző pillanatok (Fotó: Beta/AP)

Doha: Mexikó–Lengyelország 0:0 (0:0)

974 Stadion, 39 369 néző, vezette: Chris Beat (ausztrál).

Mexikó: Ochoa – Gallardo, Moreno, Montes, Sánchez – Álvarez, Chávez, Herrera (Rodríguez, 71.) – Vega (Antuna, 84.), Martín (Jiménez, 71.), Lozano. Szövetségi kapitány: Gerardo Martino.
Lengyelország: Szczęsny – Kiwior, Glik, Bereszyński – Zalewski (Bielik, 46.), Szymański (Frankowski, 72.), Krychowiak, Kamiński, Cash – Lewandowski, Zieliński (Milik, 87.). Szövetségi kapitány: Czesław Michniewicz.

Nyitókép: A lengyel tizenegyest megelőző pillanatok (Fotó: Beta/AP)