2024. április 27., szombat

A zene ereje

CéU brazil énekesnő koncertezett Újvidéken

A Sao Paoloból érkezett CéU vasárnap este az újvidéki Városi Koncertteremben lépett fel. A művésznő műfaja nehezen definiálható. Valahol a brazil népzene és a világzene között helyezkedik el, egy kis jazzel, jamaicai és karibi zenével fűszerezve. CéU-ra nagy hatással volt az újvidéki születésű, San Paoloban alkotó Mitra Subotić Suba. Őt az elektronikus zene úttörőjének tartják számon Brazíliában.

 – Suba nagyon elismert zenész volt Brazíliában, különleges érzéke volt a művészethez. Sok brazil zenészre hatott a tevékenysége. Nagyon tetszett, ahogy a régi és új elemeket vegyíti. Engem kifejezetten inspirált, ahogy érzékelte az időt és teret a zenében. Azt is megtanultam tőle, hogy figyelni kell a közönség igényeire, hogy mit szeretnének hallani. Az, hogy először vagyok Újvidéken, Suba szülővárosban, nagyszerű érzés. Bár még nem volt sok időm körülnézni, mindenféleképpen látni szeretném a város központját és Péterváradot – mondta az énekesnő, majd hozzátette:

Fergeteges hangulatot teremtettek a zenészek (Fotó: Albert Éva)

Fergeteges hangulatot teremtettek a zenészek (Fotó: Albert Éva)

– Egyébként külföldön zenélni mindig nagy kihívás. Mivel portugálul éneklek, a legtöbben nem értik a szöveget. Ezt egyébként tudatosan teszem, mert ezáltal is szeretném elvinni más országokba Brazíliát, a kultúrát és a nyelvet, ezért nem éneklek például angolul. Mindezt figyelembe véve minden alkalommal hihetetlen érzés, hogy az emberek bár nem értik a szöveget, érzik az energiát. Ez is azt bizonyítja, hogy milyen hihetetlen ereje van a zenének mindenhol a világban. A másik dolog, amitől teljesen le vagyok nyűgözve, hogy ilyen sokan eljöttek. Azt hittem, hogy kevesen lesznek, mivel esős és hideg az idő, és itt nem ismernek annyira. A színpadon énekelni és táncolni hihetetlen érzés, és azt látni, hogy a közönség soraiban felálltak az emberek és velem mozogtak egy plusz élmény.

CéU először lépett fel Újvidén (Fotó: Albert Éva)

CéU először lépett fel Újvidén (Fotó: Albert Éva)

– Tele van a szívem, az emberek itt úgy érzem, hogy nagyon kedvesek, nyitottak és melegszívűek. Tehát ez az első alkalom, hogy itt vagyok, de remélem, hogy nem az utolsó. Újvidék mellett Szerbia más városaiba is szeretnék eljutni. 

Nyitókép: CéU először lépett fel Újvidén (Fotó: Albert Éva)